Харківська прокуратура вимагає повернути державі особливо цінні землі городища "Закозарівське".

Ці землі є пам'яткою археології. Їхня вартість становить 600 млн грн.

1986 року Харківська обласна рада взяла на державний облік об'єкт культурної спадщини – пам'ятник археології городище “Закозарівське”. Городище відноситься до епохи раннього заліза VI-IV століть до нашої ери. Воно розташоване в районі міста Люботин. Городища та кургани на околицях сучасного Люботина відомі давно. Ще відомий харківський історик Дмитро Багалій вказував їх на своїй археологічній карті Харківської губернії. Багалій зазначав, що в районі Люботина знаходиться два городища: "Шейєрманівське" та "Закозарівське". Розкопки в районі Люботина розпочалися з 1920-х років.

У 2008 році розпорядженням голови Харківської районної державної адміністрації частину земель городища площею 34 гектари передано громадянам для ведення сільського господарства.

Прокуратура подала до суду позов до 23 фізичних осіб та підприємств з вимогою повернути землі державі.

Справу розглядатиме Люботинський міський суд.

Землі археологічних пам'яток на Харківщині захоплюються для ведення ними аграрних робіт. Житель села Сподобівка Куп'янського району самовільно зайняв земельну ділянку історико-культурної спадщини площею 0,9 га. Пам'ятник відноситься до епохи бронзи ІІ тис. н.е. та салтово-маяцької культури VIII – IX ст. н.е.

Аграрій на землях пам'ятника засіяв пшеницю. Незаконну діяльність припинили працівники прокуратури.