У Новобаварському районі Харкова чоловік залишив 15 сусідів без газу під час спроби самовільно підключити газову колонку. Про це повідомили "Газомережі".

"Майстер на всі руки" переплутав шланги, і у внутрішньобудинкові газові мережі багатоповерхівки потрапила вода.

Фахівці підприємства "Газомережі" провели обстеження системи, усунули воду з газопроводів і вузлів обліку газу.

Газопостачання в будинку відновлено в усіх квартирах, крім квартири порушника. Газівники склали відповідний акт і відключили його від газопостачання доти, доки він не компенсує завдані збитки.

Газовики заявили, що самовільне втручання в систему газопостачання, самовільне підключення, ремонт, перенесення газового обладнання - категорично заборонені. Некваліфікований майстер може спровокувати аварійну ситуацію, поставити під загрозу безпеку оточуючих. 

Попадання води в газопровід може призвести до серйозних проблем і становить небезпеку з кількох причин:

  • гідравлічні удари: скупчення води в газопроводі може призвести до гідравлічних ударів під час переміщення газу, що підвищує ризик розриву труб і витоків газу;
  • закупорка: замерзла або вода, що скупчилася, може перекрити прохідний перетин трубопроводу, блокуючи потік газу;
  • забруднення газу: вода може переносити домішки, іржу та інші забруднювальні речовини системою газопостачання, знижуючи якість паливного газу;
  • вибухонебезпечність: потрапляння води в газопровід може призвести до створення вибухонебезпечних газоповітряних сумішей.