У Харкові, як і по всій країні, розробили графіки вимкнення світла, їх можуть застосувати з 1 жовтня, повідомляють "Харків Новини".

У разі нових російських атак можливі ще й блекаути.

Тривалість відключень може становити 2-4 години на день. Але поки точні прогнози не даються. Ситуація ускладнюється тим, що через обстріли в прифронтових районах є нові пошкодження енергетичної інфраструктури в Харківській, а також Донецькій, Сумській та Херсонській областях.

Проблеми з електропостачанням виникли через російські атаки на енергетичну систему України минулої осені та взимку. Енергетикам вдалося відновити 70% пошкоджених ТЕС і ТЕЦ. Підготовка до зими триває, тож ситуація з відновленням енергооб'єктів має покращитися. 

Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус заявив, що новий опалювальний сезон розпочнеться з тими самими потужностями, що й минулий. Але енергетики стверджують, що дефіциту електрики все одно не уникнути. Директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив, що дефіцит перекрити імпортом не зможуть, для цього не вистачає грошей. Недостачу зможуть перекрити імпортом тільки частково, тому відключення напевно будуть.

Минулої осені та взимку Харків кілька разів переживав блекаут через ракетні удари. У грудні 2022 року заступник директора "Харківобленерго" Олександр Кишинський заявив, що РФ знищила всю генеруючу енергосистему в Харківській області, і регіон був змушений брати електрику в інших областях.

У Харкові та області було введено графіки віялового відключення, вони діяли кілька місяців. На початку березня енергетики повідомили, що ситуацію вдалося стабілізувати, і віялових відключень більше не буде. 9 березня РФ завдала чергового масованого ракетного удару, після якого місто знову пережило блекаут. Потім у регіоні знову почали відключати світло - відключення тривали до квітня.