У Дергачівській громаді затвердили список вулиць, які перейменують в рамках дерусифікації. Всього планується присвоїти нові назви 182-м вулицям з 916-ти, повідомив глава громади В'ячеслав Задоренко.

Під перейменування потрапили вулиці в 23-х населених пунктах громади. Це - Дергачі, Болібоки, Семенівка, Шовкопляси, Безруки, Лещенки, Слатине, Прудянка, Цупівка, Козача Лопань, Гранів, Нова Козача, Шевченка, Руська Лозова, Питомник, Великі Проходи, Малі Проходи, Гоптівка, Дубовка, Кочубіївка, Лобанівка, Токарівка Друга та Шопине.

Нові назви хочуть дати вулицям, пов'язаним з радянськими святами, іменами російських і радянських письменників, композиторів, космонавтів, філософів, вчених, воєначальників.

Жителі громади можуть взяти участь у процесі перейменування і подати свої пропозиції.

Заявки можна відправляти до 10 липня через гугл-форму або письмово, заповнивши бланк, який можна отримати у старости або в Дергачівському гуманітарному центрі (103 кабінет).

Всі пропозиції вивчатиме топонімічна комісія.

Масове перейменування вулиць, площ, провулків, назви яких були пов'язані з культурою, історією, географією РФ або радянським періодом, почалося в Україні після вторгнення РФ.

Згідно із законодавством, змінювати назву вулиці в паспорті не треба, оскільки це не означає зміни місця проживання. Поміняти назву вулиці можна пізніше - наприклад, при обміну паспорта.

При зміні назви вулиці дійсними залишаються також документи на нерухомість. Але в разі необхідності власник майна може звернутися до органу державної реєстрації із заявою про внесення змін.