Наступу на Харків з боку Бєлгорода немає. Про це заявив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За словами губернатора, на північному кордоні Харківської області є війська РФ, але їхня присутність має демонстративний характер. 

"Сил чи засобів, які б свідчили про наміри йти на штурм, на цьому напрямку немає. Ми моніторимо ситуацію 24/7", - заявив Синєгубов.

Також, за даними губернатора, війська РФ на Бєлгородському напрямку демонстративно намагаються застерегти українські сили від активних дій. Так, прибули кілька штурмових рот, їх посадили на БТР і пустили кататися вздовж держкордону, проте на безпечній відстані від українських військових. 

Також Синєгубов повідомив, що в Бєлгородській області приземлилися чотири літаки Іл, які привезли ракети С-300 для обстрілу Харкова.

Очільник ХОВА відзначив активізацію обстрілів з боку військ РФ. З нового року під ударами, зокрема з танків, перебуває 20-25 населених пунктів. Тільки по одному селу Липці випустили понад 10 ракет.

Речник командування Сухопутних військ Володимир Фітьо розповів "Суспільному", що кількість російських військ на Куп'янському напрямку та на північних кордонах Харківщини не змінилася. РФ тримає війська вздовж держкордону для того, щоб не дати українським силам зосередитися на певних ділянках фронту.

Щодо перспектив нового наступу на Харківську область військовий заявив, що створено "велику кількість оборонних споруд, і пройти якоюсь легкою прогулянкою на Харківщину російським окупантам уже не вдасться".

Проти ЗСУ, повідомив Фітьо, воюють регулярні підрозділи і штурмові підрозділи "Шторм", "Шторм Z", "Шторм V". ЗСУ відбивають усі атаки і завдають росіянам великих втрат. 

"Для поповнення цих втрат РФ проводить мобілізацію на території Росії, у них є великі проблеми - втрати, дезертири, а також ті, хто відмовився виконувати накази", - розповів Фітьо.

Раніше британське видання The Telegraph із посиланням на джерело, близьке до ЗСУ, писало, що РФ готується до великого наступу в Харківській області в середині січня. Але Володимир Фітьо заявляв, що "харків'яни можуть бути спокійними, тривожних дзвіночків для них поки що немає". За його даними, ситуація в регіоні - під контролем ЗСУ.