Стародавнє поселення може зникнути в Харківській області. Прокуратура заявила, що культурна спадщина - під загрозою, і вимагає повернути державі землі пам'ятки Черняхівської культури III-V століття.

У листопаді 2023 року прокуратура подала до суду низку позовів про повернення в державну власність земельних ділянок на 11 гектарах землі та вартістю понад 389,7 млн грн.

Ділянки розташовані на території так званого "Поселення Валки-ІХ". Це поселення 2011 року Мінкульт визнав пам'яткою археології місцевого значення.

Прокуратура встановила, що землю незаконно передали у приватну власність підприємцям для сільськогосподарських потреб. Обробка цих ділянок, вважають у прокуратурі, може завдати непоправної шкоди археологічній пам'ятці.

Валківський районний суд уже наклав арешт на земельні ділянки та заборонив проводити на них будь-які сільськогосподарські, будівельні, земельні та інші роботи.

Черняхівська культура - це пізньоримська археологічна культура, що існувала на територіях України, Молдови та Румунії в II-IV століттях. До цієї культури належали східні венети й анти, сармати, даки, гети, фракійці, пізні скіфи, готи. Різні стародавні народи історики об'єднали однією археологічною культурою через схожість жител, кераміки, металургії, похоронних обрядів, занять та інших елементів побуту і виробництва.