У Харкові двоє підлітків зазнали поранень внаслідок вибуху боєприпасу. Про це повідомили у ДСНС України.

Як розповіли рятувальники, 11 листопада близько 11:30 у Харкові на вул. Бучми (Північна Салтівка) під час прогулянки відкритою місцевістю двоє підлітків 12 і 15 років отримали осколкові поранення ніг внаслідок вибуху. Рятувальники, які прибули на місце події, допомагали медикам зупинити кровотечу і транспортували постраждалих у карету швидкої. За попередньою інформацією, спрацював касетний боєприпас. Наразі на місці події працюють експертні служби та піротехніки ДСНС.

За даними мерії, постраждали хлопчики 12 та 14 років. А голова ХОВА Олег Синєгубов написав, що підлітки знайшли снаряд у кущах у дворі власного будинку.

"Попередньо підірвалися на фрагменті касетного боєприпасу у дворі власного будинку в Салтівському районі. Зважаючи на все, це залишки від прильотів попередніх місяців, коли російський агресор нещадно обстрілював Харків. Дітям зараз надають необхідну медичну допомогу", - наголосив мер Харкова Ігор Терехов.

Рятувальники нагадали правила безпеки у воєнний час:

  • пересувайтеся дорогами, тротуарами і твердими поверхнями;
  • не наближайтеся та не чіпайте вибухонебезпечні предмети;
  • не ходіть у ліс, на поля та водойми;
  • не підходьте до розбитої техніки та пошкоджених будівель;
  • батьки, проведіть роз'яснювальну роботу з дітьми через небезпеку боєприпасів;
  • побачили вибухонебезпечний чи підозрілий предмет - дзвоніть "101".

За словами міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, зараз в Україні залишаються замінованими понад 170 тисяч квадратних кілометрів території. Харківська область вдвічі більше забруднена вибухонебезпечними предметами, ніж Київська, Чернігівська та Сумська разом. Тут чи не щодня хтось гине, підірвавшись на мінах – як сапери, так і цивільні, як це сталося нещодавно із дорожніми робітниками у Чугуївському районі.

Сапери кажуть: окупанти часто застосовували різні боєприпаси та способи мінування, нехтуючи положеннями Женевської конвенції. Так, у Козачій Лопані замінували житлові будинки та вулиці, школи, а майже під кожною подушкою було знайдено ручні гранати.