У харківській бібліотеці ім. Короленка, яка постраждала від російських обстрілів, рятують 7 мільйонів книжок. Про це повідомляє "Суспільне".

Харківська державна наукова бібліотека імені Короленка – найбільша бібліотека Харкова, друга за обсягами книгофондів в Україні після Національної бібліотеки імені Вернадського. Обсяг фондів бібліотеки складає 7 мільйонів екземплярів документів різними мовами. Бібліотека пережила період радянських репресій, Другу світову війну, розруху 90-х. Її читачами були визначні вчені, лауреати Нобелівської премії, письменники, художники, громадські діячі.

Бібліотека потрапила під удар 13 березня 2022 року. У будівлі розбиті вікна, пошкоджено вітражі, два книгосховища, головний корпус та автентичний рояль.

У серпні 2023 року в бібліотеці розпочали протиаварійні роботи. За словами директорки бібліотеки Наталії Петренко, найбільших пошкоджень зазнало книгосховище.

У приміщенні практично не залишилося вікон, і всередину лилася вода. Через вологу книжки відсиріли і запліснявіли. Частину книг співробітники бібліотеки просушили, але їх ще доведеться реставрувати. Завдали шкоди бібліотечному фонду і птахи з комахами, які проникали в книгосховище через щілини.

У відновленні бібліотеки допомагали міжнародні благодійні фонди - Всесвітній фонд пам'яток World Monuments Fund і Cultural Emergency Response, які виділили 900 тисяч гривень. За попередніми підрахунками, на ремонт і реставрацію бібліотеки необхідно щонайменше 70 млн гривень. За словами директора бібліотеки, установа проситиме фінансової підтримки у Міністерства культури.

Сьогодні бібліотека Короленка працює: тут можна онлайн замовити потрібну книжку і прийти по неї. Читачі можуть відвідувати бібліотеку тричі на тиждень.

Аварійно-відновлювальні роботи, каже Наталія Петренко, триватимуть до кінця жовтня. У якому форматі бібліотека працюватиме взимку - поки невідомо.