57 тіл із понад 400, знайдених у масовому похованні в Ізюмі, досі не вдалося впізнати. Про це повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, пише "Укрінформ".

За його словами, під час огляду ексгумованих тіл експерти виявили:

  • у 15 жертв - вогнепальні поранення;
  • у 15 - ознаки тортур (зв'язані руки, мотузки на шиї);
  • у 23 - переломи щелеп, кісток голови, рук, ребер;
  • у 87 - вибухові травми.

Під час слідства правоохоронці та експерти понад 100 разів оглядали місце поховання. Тоді було призначено понад 450 різних експертиз для встановлення причин смерті, наявності травм та особливих ознак, які можуть допомогти в ідентифікації.

Дмитро Чубенко зазначив, що вдалося встановити дані 58-ми загиблих, але в них немає родичів, щоб провести ДНК-експертизу.

Ізюм був окупований 1 квітня 2022 року, після місяця запеклих боїв. До того моменту в місті не було води, їжі, світла, зв'язку, ліків. У гуманітарних коридорах РФ відмовляла. Постійні російські обстріли, зокрема з використанням авіації, призвели до масових жертв. Лише в одному зруйнованому авіаударом будинку загинули майже 50 осіб. Загалом, за попередніми даними, жертвами боїв за місто та спричиненої ними гуманітарної катастрофи стали щонайменше 1000 мирних жителів.

Ізюм звільнили 11 вересня 2022 року. Через кілька днів у місті знайшли масове поховання. В одній із могил знайшли похованою цілу родину. Також у масовому похованні знайшли тіло вбитого росіянами дитячого письменника Володимира Вакуленка.