У Харкові російськими обстрілами вибито 150 тисяч вікон. Про це повідомив директор департаменту житлово-комунального господарства Віталій Мельник, пише Суспільне.

"Є план підготовки до осінньо-зимового періоду. Сформований план з закриття в тому числі й контурів вікон людей. Але ми не можемо сказати, що саме вікнами ми закриємо. Це може бути закрито відповідними матеріали, які допоможуть приміщенню залишитися опаленим", - сказав директор профільного департаменту.

На закриття вибитих вікон чекають мешканці 9-поверхового будинку у Холодногірському районі Харкова. У квартирі Любові Гончарової вцілілих вікон не лишилося. Вона живе на останньому поверсі. Замість вікон - плити з дерев’яною стружкою. Власниця квартири додатково утеплила їх ковдрами.

Цей район на північному заході міста російські війська обстрілювали у березні-квітні. У дворі будинку ще видно вирви від снарядів. Російські окупанти били сюди тричі, говорить Володимир Багріч з другого поверху. Перший снаряд вибухнув перед вікнами чоловіка. У сусідніх будинках вже почали вставляти вікна, говорить Володимир.

"Тому що там сім вікон, там 12. На що вистачило грошей - там і поставили. А сюди - необхідно весь будинок робити. І хто цим буде займатися? Стільки народу виїхало. Я кажу, поставте хоча б тим, хто живе тут. Щоб якось перезимувати. Бо їхати нема куди", - каже Багріч.

Віра Шаболтас, інша мешканка будинку, розповідає, що комунальники та представники мерії зафіксували наслідки обстрілів.

"Прийшли сфотографували все. Потім питаємо: "Коли, що?" Сказали, прийдуть. У той будинок прийшли. Заміряли, поставили. Ми питаємо: "Коли?" Відповідають: "Немає грошей", - каже Віра.

Поки вікна у будинку комунальники забили плитами з дерев’яною стружкою.

Коментар "Жилкомсервісу"

Будинок обслуговує комунальне підприємство "Жилкомсервіс". Начальник дільниці Максим Ковальов телефоном повідомив: без вікон у цій місцевості залишилися 220 будинків. До 10 серпня вставили нові у десяти. Коли дійде черга до інших, відповідь обіцяв надати через офіційний запит.

Директор міського департаменту житлово-комунального господарства Віталій Мірошник нагадав, що власники квартир можуть самостійно вставити вікна й отримати компенсацію від держави за пошкоджене майно. Заявку можна оформити у додатку "Дія" або у центрах надання адмінпослуг.

Нагадаємо, у Харкові є райони, де вставляти вікна безглуздо. Про це заявив під час телемарафону мер Харкова Ігор Терехов.

"Наші комунальні служби зараз дуже багато роблять: вставляють вікна, закривають контури, але є ті райони, в яких це взагалі не має жодного сенсу. Тому що у нас були приклади, коли ми вставляли нові вікна - металопластикові, енергозберігаючі пакети, і все це розбивалося буквально наступного дня", - зазначив Терехов.

За словами Терехова, серед районів міста, що найбільш обстрілюються, - Північна Салтівка й П'ятихатки.