Американський бізнесмен збудує підприємство в Харківській області. Голова обласної військової адміністрації Олег Синегубов повідомив, що за участю закордонного партнера у Лозовій з'явиться фабрика-кухня, яка готуватиме їжу для шкіл та дитячих садків.

У фінансуванні будівництва братиме участь Фонд Говарда Баффета, американського бізнесмена та мецената.

Фабрику-кухню збудують в Авіловці – північній частині Лозової. Підприємство забезпечить харчуванням учнів та вихованців 86 шкіл та дsтсадків у Лозівській, Олексіївській, Близнюківській, Біляївській та Первомайській громадах.

Проект у Лозовій стане другим у країні. Перший – у Бучі Київської області.

Будівництво у Бучі стартувало 10 квітня. У церемонії початку робіт взяли участь і представники Харківщини – голова ХОВА Олег Синегубов та мер Лозової Сергій Зеленський. Тут вони підписали меморандум про співпрацю з Фондом Баффета.

Проект створення фабрики-кухні у Лозовій ще у січні 2023 року обласне керівництво обговорювало з головою правління Національної асоціації громадського харчування Орестом Степаняком. Тоді планувалося, що фабрика-кухня вироблятиме від 10 тисяч порцій на день. Готову їжу піддадуть шоковому заморожуванню і в такому вигляді розвозитимуть школами. Для доставки обідів планували виділити транспорт та термобокси. У школах також необхідно встановити обладнання для прийому заморожених обідів: холодильники, парові конвекційні печі для розігріву їжі та лінії для миття посуду.

Будівництво фабрик-кухонь у Бучі та Лозовій – пілотні проекти з реформування системи шкільного харчування, яка стартувала 1 січня 2022 року та проводиться з ініціативи першої леді країни Олени Зеленської. У школах почали впроваджувати меню, розроблене шеф-кухарем Євгеном Клопотенко

Одна з цілей реформаторів – привчити дітей із раннього віку до здорового харчування.

Нове меню мало на увазі скорочення споживання хлібобулочних виробів та збільшення споживання овочів та м'яса. З раціону школярів виключили сосиски, ковбаси, рибні консерви, обмежили споживання продукції з високим вмістом солі та цукру, плавлений сир, соуси та майонези (крім кетчупу).

Додали більше злакових, овочів, фруктів, ягід, молочних та м'ясних продуктів. Сік можна пропонувати в обмеженій кількості без додавання цукру та підсолоджувачів. Сіль можна використовувати лише йодовану і лише для приготування їжі.

У шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів, газовані напої, м'ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву та гриби.

Пропонувалося впровадити меню зі 160 страв, серед яких були: пастуший пиріг, булочки синнабон з корицею, бефстроганів, лобіо, фріттата, курячі нагетси, ньоккі, банош, шпундра, вертута, полтавський борщ, картопляне пюре, пюре.