Харківське підприємство з виробництва розеток через повномасштабне вторгнення релокувалося до міста Хотин Чернівецької області, успішно працює там і планує розширюватись, пише "Суспільне".

За два роки підприємство влаштувало на роботу 30 місцевих жителів. Воно сплачує понад 1,6 мільйона гривень податків на рік, із яких орієнтовно 150 тисяч – надходять до бюджету громади, тому що підприємство офіційно зареєструвалося у місті. Бізнес планує розширюватись на локаціях майбутнього індустріального парку Хотина.

Власник компанії Руслан Садовський розповідає, що за 30 хилин після заповнення анкети на релокацію йому зателефонували з Хотинської мерії. Він розглядав й інші міста для переїзду, але обрав Хотин через вдалу логістику, допомогу міської влади, а також тому, що поруч є великі міста, де можна обслуговувати обладнання. Підприємство розмістили у напівпідвальному приміщенні місцевого Будинку культури. Там облаштували три цехи, зокрема, із виробництва вилок до розеток та вмикачів. Спочатку приміщення надавалося в оренду безплатно, наразі плата невелика.

Садовський планує продовжувати роботу в орендованому приміщенні, однак вже відчуває, що там бракує місця. Через це планується облаштовувати склад на території Румунії, а також розглядається можливість розширення підприємства в індустріальному парку, який зараз створюють у Хотині.

Наразі на підприємстві працюють майже 30 місцевих мешканців – це більшість загальної кількості працівників. Виготовлену продукцію експортують за кордон, а також співпрацюють з українськими будівельними магазинами. 

За словами директора агенції розвитку Хотина Юрія Гуменюка, навіть 20 робочих місць для місцевих жителів – це  суттєве підсилення для громади. Також Гуменюк розповів, що харківське підприємство почало працювати з грантовими проєктами, і завдяки їхньому прикладу інші підприємства також почали залучати грантиі. Це, в свою чергу, популяризує громаду й показує, що тут є умови для виробництва.

Станом на грудень 2023 року лише 6 компаній з 236 повернулися у Харківську область після релокації, що складає всього 2,5% від переміщених. Релокуючись, компанії користувалися програмою переміщення бізнесу Міністерства економіки України. Стати учасником цієї програми може будь-яке підприємство, свою діяльність треба перевезти частково або повністю в іншу область України. Програма діє для регіонів, що постраждали від бойових дій.