У Липецькій громаді, яку росіяни обстрілюють майже щодня, залишається жити 1 826 людей. До повномасштабного вторгнення чисельність населення громади складала 13 446 жителів, тож у громаді залишилося лише 13% мешканців. За два роки загинуло 50 людей, ще п’ятеро знаходяться у цивільному полоні. Про це розповів голова Липецької сільської військової адміністрації Олексій Слабченко, пише "Думка".

Липці розташовані на відстані 20 км на північ від Харкова. До україно-російського кордону по трасі - близько 15-ти кілометрів. До війни в самому селі проживало понад 4 тис. осіб. Із 24 лютого по 11 вересня 2022 року громада перебувала під російською окупацією.

На початку 2024 року РФ посилила обстріли громади. 3 січня Липці пережили один з наймасованіших ворожих ударів – за день РФ обстріляла село більше 50 разів. У ніч із 16 на 17 лютого російські війська знову завдали близько 20 ударів по Липецькій громаді.

Слабченко наголосив, що віднедавна РФ обстрілює села Липецької громади новими ракетами, а також КАБами, С-300, артилерію, мінометами та БПЛА. Через постійні обстріли громада потребує допомоги у фінансуванні поточних ремонтів після прильотів. Після кожного обстрілу страждають до 10 будинків. Місцеві жителі розповідають, що тепер жити у громаді тривожніше та небезпечніше, ніж на початку повномасштабного вторгнення.

За словами Слабченка, у Липцях працюють чотири магазини, аптека, медичний комплекс та пункти екстреної медичної допомоги. Щодо інших населених пунтів, то звідти організований підвіз мешканців до транпорту, який їде у Харків, де люди можуть отримати необхідні їм послуги.