Харківський національний педагогічний університет імені Сковороди має намір звертатися до суду, якщо у Міністерстві освіти і науки приймуть рішення про об’єднання з Харківським національним університетом імені Каразіна.

Можливість такого об'єднання розглядає МОН. Про це розповів ректор педагогічного університету Юрій Бойчук, пише “Суспільне”.

Позиція педуніверситету імені Сковороди

Студенти та викладачі педагогічного вишу виступають проти об'єднання, вважають, що це призведе до скорочення працівників, втрати наукових шкіл та ліквідації їхнього навчального закладу. 

Зараз у Харківському педагогічному університеті імені Сковороди навчається 6 000 студентів, працює 500 співробітників. У виші 43 кафедри і 10 факультетів. Юрій Бойчук каже, що у разі об'єднання вишів педагогічний колектив може скоротитися на 70%.

"Зменшиться кількість факультетів, будуть об'єднані освітні програми, буде скорочена велика кількість викладачів і буде втрачене те середовище, де відбувалося формування вчителя, будуть втрачені наукові школи. Це не побоювання - це ті факти, це ті результати, які вже бачимо, вони є, і я думаю, що вони, звичайно, будуть і у нас", - говорить Бойчук.

Ректор педуніверситету каже, що всі факультети, всі кафедри спрямовані на одне - на підготовку вчителя. На його думку, допомога Каразінського важлива: завдяки угоді між університетами, студенти можуть відвідувати будь-які дисципліни вільного вибору, але об’єднувати виші для цього не потрібно.

"Там нема такого середовища, там ніколи не було підготовки вчителя. Модернізацію, ще раз повторюю, ми можемо забезпечити й самі завдяки тому потенціалу науковому, який є у нас, і тим зв'язкам, які в нас є з іншими педагогічними університетами й, звичайно, з Академією педагогічних наук України", - вважає Бойчук.

26 грудня минулого року в університеті відбулося засідання трудового колективу. Всі 367 делегатів і члени наглядової ради були проти об’єднання.

Якщо Міністерство об’єднає виші, колектив педагогічного університету імені Сковороди готовий оскаржувати таке рішення в суді, ще раз підкреслив ректор вишу.

Позиція університету імені Каразіна

В університеті имені Каразіна дивляться на справу дещо по іншому. Проректор ХНУ Анатолій Бабічев говорить, що за три роки до цього вишу доєдналися інститути університету банківської справи та Національної академії державного управління.

"Не хочу сказати, що все пройшло позитивно, ні. Сьогодні ці колективи у складі вже Каразінського університету розвиваються, у них з'явилося нове дихання для розвитку, у них з'явилося ще більше колег з інших факультетів, де вони вже створюють нові колективи міждисциплінарні, міжфакультетські, й ці факультети дійсно розвиваються", — говорить проректор Каразінського університету.

За його словами, обговорень щодо об’єднання вишу з педагогічним університетом поки не проводилося.

"Розуміємо, що система вищої освіти змінюється, і вона повинна змінитися, адже сьогодні в Україні нові виклики часу, пов'язані, в першу чергу, з війною. Університет є національним університетом, залишається одним з найкращих в Україні та Європі, тому, звичайно, ми стоїмо на державницьких засадах… Сьогодні ми вважаємо, що в складні для країни часи, надскладні часи, держава знає, що робить. І, звичайно, ми як флагман вищої освіти, який в тому числі розробляє і приймає багато державницьких рішень, покладаємось на Міністерство освіти й науки", — каже Бабічев.

Проректор ХНУ вважає, що трансформація приводить до економії фінансів: можна об'єднати деякі структурні підрозділи. Але щодо викладачів, представник керівництва ХНУ каже, що не розуміє їхнє навантаження і кількість студентів; або те, на яких факультетах, на яких освітніх програмах вони працюють. Головне питання, вважають у ХНУ, у кількості студентів, тому що навантаження викладачів і їх ставки залежать від цього.

Позиція МОН

У Міністерстві освіти та науки кажуть, що об’єднання університетів - тільки на етапі розгляду.

Метою об’єднання називають посилення педагогічного університету через об'єднання ресурсів і потенціалів із ХНУ. А будь-яка інформація про знищення закладу освіти не відповідає дійсності. У Міністерстві кажуть, що вивчають всі аргументи колективу, студентів і випускників педагогічного вишу, і що всі вони будуть обов’язково враховані під час ухвалення остаточного рішення.