Німеччина відкриє в Харкові Центр передових досліджень. Міністр освіти Оксен Лісовий повідомив, що центри створять у різних містах України.

Учора, 9 листопада, таке рішення затвердили на засіданні українсько-німецької робочої групи з науково-технологічного співробітництва в Німеччині. Для реалізації проєктів Німеччина виділила близько 10 млн євро. Роботу центрів фінансуватиме німецька сторона, працюватимуть вони під керівництвом провідних німецьких та українських науковців.

Зокрема, у Харкові створять Центр передового дослідження плазмових технологій PLASMA-SPIN-ENERGY. Спільно з Інститутом мікроструктурної фізики імені Макса Планка (Мюнхен) центр працюватиме над використанням плазмових технологій у виробництві компонентів, які будуть основою для комп'ютерів наступного покоління. 

Конкурс на отримання гранту для створення Центру в Харкові виграв Харківський національний університет імені Каразіна. У зв'язку з військовими діями роботу центру розпочнуть у Німеччині з подальшим переміщенням до Харкова, коли будуть відповідні умови. Планується, що в Харкові центр працюватиме у відновленій будівлі фізтеху в П'ятихатках.

Наукові центри інших профілів створять також у Києві та у Львові.