Війська РФ 9 квітня близько 22:30 вдарили ракетою "Грім Е1" по селищу Борова Ізюмського району. Про це повідомили в прокуратурі.

Пошкоджено щонайменше 15 житлових будинків та автомобіль швидкої допомоги.

"Грім" - авіаційна ракета масою 594 кг (осколково-фугасна бойова частина - 315 кг), оснащена ракетним двигуном і здатна долати відстань до 120 км. Була прийнята в РФ на озброєння з 2013 року. Ракета розроблялася для використання з нових винищувачів Су-57, але також була інтегрована в систему озброєння літаків Су-34, Су-35 і Су-30.

"Грім-Е1" експерти називають гібридом плануючої бомби і ракети, спробою перетворити фугасні авіабомби на високоточну зброю. Цей гібрид має крила, які розкриваються в повітрі, забезпечуючи дальність польоту і точність. Ракета-бомба може знижуватися на ціль під великим кутом. Ракета оснащена інерціальною та супутниковою системами наведення. Це дає змогу використовувати її проти стаціонарних нерухомих цілей за заданими координатами.

Крім того, вранці 10 квітня росіяни завдали удару по селу Кругляківка Куп'янського району. Зруйновано приватний будинок. За попередніми даними, росіяни скинули на село авіабомбу.

За даними голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, росіяни 9 квітня обстріляли ще кілька населених пунктів регіону.

► 8:00, с. Подоли Куп'янського району. Унаслідок обстрілу з РСЗВ пошкоджено приватний будинок і гараж. Без постраждалих.

► 11:30, с. Загризове Ізюмського району. Унаслідок обстрілу БПЛА "Ланцет" пошкоджено 2 екскаватори. Без постраждалих.

► 13:50, с. Стариця Чугуївського району. Унаслідок обстрілу з РСЗВ пошкоджено приватний будинок. Поранено 63-річного чоловіка.

► 14:58. У Харкові внаслідок обстрілу УМБП Д-30 території підприємства пошкоджено виробничу будівлю, 4 автомобілі. Постраждали чотири працівники підприємства: жінка 33 років і чоловіки 27, 31 і 55 років. Також було пошкоджено будівлю кінотеатру "Парк".

► 15:00, с. Курилівка Куп'янського району. Унаслідок обстрілу з РСЗВ пошкоджено будинки, ворота, паркан. Без постраждалих.

► 16:00, с. Кучерівка Куп'янського району. Унаслідок обстрілу з РСЗВ пошкоджено будинок, господарські будівлі. Без постраждалих.

► 10 квітня, 0:30 с. Гусарівка Ізюмського району. Пошкоджено будівлю навчального закладу. Без постраждалих.

З артилерії та мінометів росіяни обстріляли близько 20 населених пунктів. Це Козача Лопань, Стрілеча, Лук'янці та інші. Авіаударів зазнали Харків, Потіхонове, Чайківка, Глибоке, Іванівка, Борова.