Шість людей в Харкові займалися виготовленням та продажем фальшивих документів по всій країні, вартість одного посвідчення складала 7 тис. грн,  повідомили у прокуратурі.

За даними слідства, працювали чотири чоловіки та дві жінки. У 2022 році схему незаконного заробітку розробили 44-річний чоловік, який на той момент перебував у тюрмі, та 40-річна жінка. Ще один молодий чоловік вже мав судимість за вчинення аналогічних злочинів. Він володів навичками й досвідом для цієї справи.

Зловмисники виготовляли водійські посвідчення, техпаспорти, свідоцтва про закінчення навчання в автошколі, а також документи, необхідні для розмитнення автотранспорту. На всіх документах була імітація захисних голографічних елементів.

Шукали клієнтів вони у соцмережах, пропонуючи виготовлення офіційних документів в короткий строк. Після обговорення деталей та отримання оплати зловмисники надсилали замовникам підроблені документи.

У ході обшуків фахівці вилучили спеціальне обладнання та матеріали, макети, штампи тощо.

Згідно з ч. 3 ст. 199, ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України правопорушникам загрожує позбавлення волі від п’яти до десяти років з конфіскацією майна.