На Харківщині людям безкоштовно роздають склопакети. Як повідомили у прес-службі ХОВА, цього тижня привезли нові вікна у Чугуївський район.

За словами директора Департаменту ЖКГ та ПЕК Харківської ОВА Сергія Магдисюка, на закупівлю склопакетів державний резервний фонд виділив близько 105 млн. гривень, до цієї суми з обласного бюджету додали ще 60 млн. грн.

Окрім мешканців Чугуївської громади, нові вікна отримають в Ізюмському, Куп'янському та Харківському районах області. Планується сюди включити й Харків.

"У планах - доставити вікна людям, щоб вони могли монтувати їх та зустріти Новий рік із новими вікнами у теплих будинках", - зазначив Магдисюк.

За інформацією начальника Чугуївської РВА Сергія Лободенка, нові вікна встановлять у школах та житлових будинках, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ.

Так, 350 кв. м вікон отримають жителі будинку, який двічі постраждав від російських ударів.

"1 грудня близько опівночі російська ракета потрапила до житлового будинку. Удар припав на верхній поверх, внаслідок чого значні руйнування зазнав першого під'їзду. Цей будинок постраждав уже вдруге. Вперше це сталося ще в червні, коли ворожий боєприпас потрапив до ліцею, розташованого поряд. Сьогодні отримуємо вікна і передаватимемо їх мешканцям для подальшої установки у своїх оселях", - розповів заступник голови Чугуївської міської військової адміністрації Костянтин Бармін.

У листопаді у Лозовій роздали склопакети людям, чиє житло постраждало від обстрілу. Майже три десятки сімей, яким вибухами пошкодило вікна, отримали вікна. Допомога в першу чергу надали категоріям, що гостро потребують: людям з інвалідністю, сім'ям захисників України, багатодітним сім'ям, одиноким людям похилого віку. Тоді за кошти обласного та місцевого бюджетів придбали 81 енергозберігаючий блок.

Крім такої допомоги, є й інша. Наприклад, Червоний Хрест виділяє постраждалим людям на ремонт будинків за 25 тисяч гривень. Складено список із 3 030 будинків, які потребують ремонту. Згодом список планується розширити до 10 тисяч позицій.

Жителі Малоданілівської громади можуть отримати по 2000 євро на ремонт розбитих будинків. Важлива умова для отримання цієї допомоги – люди збираються жити у цьому будинку взимку.