У Харкові водії транспорту збираються страйкувати через борги із зарплат. Про це Суспільному розповів один із працівників "Тролейбусного депо №2".

За його словами, зарплати в депо в Харкові нижчі за інші регіони.

"У Харкові серед усіх обласних центрів України зарплата найнижча, не просто на відсотки, вона нижча у рази. Інтернетом ходить розрахунковий лист із Чернівців. Там людина отримала, ударно відпрацювавши, 5 тис. грн авансу та 22700 грн зарплати. Це чисті. У нас усі отримали від шести до семи, вісім - максимум. Різниця втричі", - говорить Олександр.

За його словами, після повномасштабного вторгнення РФ та вимушеного простою транспорту в Харкові зарплата працівників депо знизилася.

"За лютий я отримав 6 з лишком, за березень - 990 грн. Березень - квітень ми бігали містом з мітлами, доки не відновився рух. Потім знову повернулися до 6 тисяч. Червень - перший нормально відпрацьований місяць - 6600", - розповідає комунальник.

За його словами, 8 вересня водії планували страйкувати, однак після зустрічі з директором міського департаменту інфраструктури Іваном Кузнєцовим та директором депо Дмитром Липовим вийшли на маршрути.

"Перед колективом стояло завдання показати, що колектив є. Було б непогано хоча б точково допомогти тим, хто має сім'ї, хто має дітей. Наприклад, чоловік і дружина одночасно працюють на підприємстві, ні в нього, ні в неї немає грошей, двоє дітей. Ситуація ненормальна", - каже Олександр.

За його словами, до травня працівників депо, які виходили на прибирання міста, отримували гуманітарну допомогу.

"З травня, коли закінчилися походи з лопатами та мітлами, гуманітарної допомоги немає жодної. До травня більш-менш гуманітарка була. Тим, хто виходив прибирати місто", - сказав Олександр.

За його інформацією, працівники підприємства звільняються через ситуацію, що склалася.

"Люди йдуть пачками. Мені навіть дивно. Жінки їдуть за кордон. В інші міста дуже велика міграція, різниця у зарплаті просто жахлива", - говорить Олександр.

За його словами, керівники обіцяють, що гроші надійдуть до 16 вересня. Якщо до того часу виплат не буде, комунальники влаштують безстроковий страйк, говорить Олександр.

Водійка трамвая повідомила на умовах анонімності, що до акції 8 вересня долучилися і водії автобусів Karsan. Трамваї у цей час курсували.

Радник мера В’ячеслав Хитрін затримку з виплатами пояснює проблемами казначейства.

"Це залежить не від міста, а від казначейства. Першочергово виплата йде військовим. Решта - потім", - повідомив він.