Загалом за час повномасштабного вторгнення російських загарбників на вибухонебезпечних предметах в Харківській області підірвалися 243 людини, з яких 19 діти. Ще 45 людей загинули, в тому числі 1 дитина.

«Нагадую, що Харківщина залишається найбільш замінованою областю України. Пріоритетним напрямком в розмінуванні залишається критична інфраструктура. Повноцінне гуманітарне розмінування ще не проводилось. Тому закликаємо жителів області, особливо постраждалих та деокупованих територій уникати лісів, полів, лісосмуг, неперевірених доріг і стежок», - зазначив Директор Департаменту цивільного захисту Харківської ОВА Іван Сокол.

Піротехнічні підрозділи виявили та знешкодили більш як 150 тисяч вибухонебезпечних предметів. Найбільш небезпечними, які можна виявити на відкритій місцевості, є міни «Пелюстка», протипіхотні та протитанкові міни. Здебільшого російські окупанти застосовували дистанційне мінування, у тому числі на території населених пунктів.

«Якщо ви знайшли на відкритій місцевості підозрілий предмет, в жодному разі не чіпайте його, не намагайтеся пересунути, навіть не ходіть біля нього. Перш ніж відходити на безпечну відстань, перевірте чи нема поряд подібних предметів. Потім відійдіть від предмета, помітьте підхід до нього палицею, пляшкою, ганчіркою або колесом. Сповістіть піротехніків або поліцію. Цінуйте своє життя, бережіть його, тому що воно одне», - пояснив начальник загону піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування Ігор Овчарук.

Також піротехніки закликають жителів області бути обережними при поверненні до своїх осель на деокупованих територіях. Якщо ви виявили підозрілий або вибухонебезпечний предмет, звертатися за телефонами 101, 102, 112, а також до представників органів місцевого самоврядування.