Пацієнти Оскільського психоневрологічного інтернату, евакуйованого з Ізюмського району Харківської області до Хмельницької, скаржаться на нелюдські умови утримання. Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

У березні 2022 року російські війська обстріляли Оскільський психоневрологічний інтернат. На момент удару там перебувало 330 осіб, із них 50 малорухомих, ще 10 - ті, що пересуваються на візках. Пацієнтів інтернату евакуювали на захід країни.

Нещодавно працівники Офісу омбудсмена відвідали Голозубинецьке відділення стаціонарного догляду Дунаєвецького психоневрологічного інтернату. Воно почало працювати в березні 2022 року через необхідність розмістити підопічних Оскільського ПНІ. 

На день відвідування в закладі проживали 127 підопічних, серед яких 8 - недієздатних. Підопічні скаржилися, що живуть, "як у в'язниці", їхні прогулянки обмежені в часі та просторі.

Майже всі двері в житловому корпусі виявилися без дверних ручок, їх може відчинити тільки персонал.

Також знайшли такі порушення: 

  • права на життя і безпеку, достатній життєвий рівень, приватність і повагу до гідності, доступність для осіб з інвалідністю;
  • не проводиться огляд лікарем-психіатром, тому підопічним видають ліки (психотропні препарати) на підставі листків призначень, які велися ще до евакуації;
  • для пацієнтів не організовано дозвілля, не проводиться трудотерапія.

Омбудсмен повідомив, що за результатами відвідування буде направлено акти реагування до компетентних органів для усунення виявлених порушень.