Чехія подарує Харкову двадцять трамваїв. Як пише телеканал "Новий Час", транспорт не новий, але у доброму стані.

Крім того, чехи подарують два автобуси Хмельницькому.

Чеські трамваї добре знайомі харків'янам. Наприклад, вагони моделі Tatra Т3 вперше з'явилися в нашому місті 1977 року.

"Йдеться про трамваї і автобуси, які там добре знають. На мою думку, проблем не буде, хоча, можливо, колегам не вистачатиме якихось деталей. Тож їм потрібно буде в цьому випадку розбирати інші трамваї, що залишилися в них. Наприклад, які постраждали після обстрілу Салтівського депо", - зазначив технічний директор Празької транспортної компанії Ян Шуровський.

Він запевнив: усі передані трамваї та автобуси у повністю робочому стані і були списані планово – їх замінили на нові та планували продати. Але через епідемію ковіда процес затягнувся, а згодом в Україні почалася війна. Зрештою транспорт українським містам вирішили передати безкоштовно.

Коли трамваї прибудуть до Харкова, наразі невідомо.

Першим про підтримку Харкова, який живе на лінії фронту, ще у травні повідомило чеське місто Брно. Тоді оговірювалося, що до міста доставлять два трамваї Tatra T3 і шість тролейбусів Škoda 14Tr.

Мер Брно Маркета Ванькова уточнила, що транспорт доставлять до Харкова після припинення бойових дій.

У серпні місто Пльзень заявило, що передасть Харкову два тролейбуси Škoda 24 Tr Irisbus і кілька 3-осних автобусів Solaris Urbino 15 і зчленованих Urbino 18. Уся техніка не нова, вона була зроблена в середині 2000-х років, але в хорошому стані. У тролейбусах та автобусах, які передадуть до Харкова, навіть з'явилися відповідні підписи.

Зазначимо, що проїзд у Харкові у міському трансорті та метро досі безтурботний.