У Харкові жінка народила під час війни та півроку живе з дитиною у бомбосховищі. Історію матері з дитиною, що опинилися у складній життєвій ситуації, розповіло видання “Суспільне”.

Жінка на ім'я Ольга та немовля сім місяців проживають у бомбосховищі підприємства. У тому ж притулку оселилися два десятки людей із передмість, що перебували під окупацією. Після звільнення території Харківської області мешканці притулку повертатися до рідних будинків не поспішають.

Для Ольги та її сина Жені обладнали “дитячу кімнату” в одній із кімнат бомбосховища. Хлопчик народився 4 березня. З пологового будинку мати з немовлям вирушила до бомбосховища, тож іншого будинку у дитини війни ще не було.

"Ми самі з Прудянки, приїхали сюди в перший день війни. Мій чоловік тут на заводі працює. Коли почали першого дня стріляти, я йому дзвоню о п'ятій ранку і кажу: "Женя, в нас стріляють". Вийшла на вулицю, воно як Бахнуло, що у нас вікна в будинку зсередини відчинилися. О шостій ранку вже електрички не ходили", - згадує Ольга.

Жінці пропонували разом із сином переїхати до санаторію, але вона відмовилася, оскільки на заводі працює її чоловік, а укриття вважається безпечним.

Глава сімейства з новонародженим, Євген – працівник заводу. Він притулив у притулку свою сім'ю та ще два десятки односельців. Частина тих, хто ховався у бомбосховищі, навесні поїхали до інших регіонів, приїхали нові люди. "Спочатку нас тут було 34 особи, зараз залишилося 17. Це Слатино, Прудянка, мешкають тут люди і з Кутузівки", - розповів Євген.

Жити у бомбосховищі переселенцям дозволив директор заводу. У будівлі є душ. Замість холодильника – одна з кімнат бункера, де немає обігрівачів.

Ольга з дитиною залишати бункер не планує, збирається зимувати у бомбосховищі.

5ae947ebe85de023 8cc04dc28a8fec50 10c4e75096c9a5d4 46d8f954d380ac5b 3976f9eca857525a a157eac2dcbd3ea8 b268f62542ed4dae f47ceed8ba34ea6d

Це лише одна приватна історія з понад мільйона, які могли б розповісти вигнані зі своїх будинків жителі Харківської області. Через війну свої будинки в області залишили близько 1,2 мільйона людей. Це 45% від загальної кількості людей, які мешкали в регіоні до повномасштабного вторгнення армії РФ (населення Харківської області становило близько 2,66 млн осіб).

Лише за останній місяць із області виїхало 128 тисяч людей. Загальна кількість громадян, які залишили регіон, становить близько 800 тисяч. Ще 400 тисяч стали переселенцями усередині області.