Депутат Харківської міськради від ОПЗЖ піде під суд. Як повідомили у Харківській обласній прокуратурі, депутата звинувачують у великих розкраданнях при будівництві спортивного комплексу.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2020 році директор ТОВ та за сумісництвом депутат Харківської міської ради від політичної партії ОПЗЖ разом із керівником та працівником науково-виробничого підприємства привласнили понад 9 млн грн. із державного бюджету. Кошти призначалися на будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу у селищі міського типу Новопокровка Чугуївського району. Механізм присвоєння держзасобів досить поширений серед корупціонерів та розкрадачів – завищення обсягів виконаних робіт.

Прокуратура Харківської області, як і відповідні органи інших регіонів, неодноразово повідомляли про розкрадання за даною не особливо складною схемою. Розкрадачі складають акт про виконання робіт, які або не проводилися, або виконувались не в повному обсязі. Відповідальні особи, які є учасниками розкрадання, ставлять на документі свої підписи. Фіктивні роботи оплачуються за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів. Оскільки на фіктивні роботи гроші не витрачалися, то виділені з бюджету кошти розкрадачі просто кладуть собі у кишені у заздалегідь обумовлених долях. У прокуратурах неодноразово повідомлялося про використання таких схем під час ремонтів дитячих садків, шкіл, доріг, інших інфраструктурних об'єктів.

У цьому випадку з метою приховування реального походження коштів становитиме майже 2,5 млн. грн. було використано з рахунку ТОВ для покупки автомобіля Audi Q8. Також кошти було перераховано на особисті рахунки директора, решта — на рахунки науково-виробничого підприємства.

Обвинувальний акт щодо депутата направлено до Київського районного суду Харкова. Двоє спільників обвинуваченого перебувають у статусі підозрюваних. Досудове розслідування щодо них триває.