Дирекція АТ «Українські енергетичні машини» просить владу підтримати стратегічне підприємство України з метою недопущення зупинення його діяльності. Відповідне звернення дирекції направлене до Офісу президента, Верховної Ради, Кабінету міністрів, РНБО, Міністерства фінансів, а також Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Асоціації українських банків.

У дирекції нагадали, що AT «Укренергомашини» (правонаступник АТ «Турбоатом») віднесено до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Керівництво підприємства підкреслює, що головним для АТ «Укренергомашини» на сьогодні є збереження робочих місць та підтримання енергетичної незалежності України в період воєнного стану. Але наразі підприємство знаходиться у скрутному стані через блокування коштів на рахунках AT «Мегабанк».

На рахунках «Укренергомашин» у «Мегабанку», який 2 червня було віднесено до категорії неплатоспроможних, знаходяться кошти підприємства в сумі 1 446,4 млн. грн., у тому числі 833,6 млн. грн. депозитів, які були заставою під банківські гарантії в межах реалізації проекту з ПрАТ «Укргідроенерго» по реабілітації гідроелектростанцій Дніпровського каскаду, що фінансується із залученням кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).

Загальна сума укладених з ПрАТ «Укргідроенерго» контрактів становить 6 336,9 млн. грн., з урахуванням збільшення на 684,9 млн. грн. за рахунок коригування ціни контрактів.

При цьому у травні 2022 року на рахунок підприємства у AT «Мегабанк» надійшли від ПрАТ «Укргідроенерго» 473,1 млн. грн., які мали бути направлені на продовження виконання замовлень для ПрАТ «Укргідроенерго».

«Таким чином, на даний час AT «Укренергомашини» перебуває на межі втрати майже всіх коштів підприємства. Втрата (та навіть тимчасове блокування) коштів ставить під загрозу всю діяльність AT «Укренергомашини», яка прямо впливає на енергетичний потенціал України», - сказано у тексті звернення.

Зокрема, під загрозою невиконання знаходяться контракти AT «Укренергомашини» з ПрАТ «Укргідроенерго» щодо модернізації гідроелектростанцій Дніпровського каскаду, за кошти ЄБРР та ЄІБ. Крім того, AT «Укренергомашини» має діючі контракти з постачання енергетичного обладнання для ДП «НАЕК «Енергоатом» на суму 2 млрд. грн., які також опинилися під загрозою невиконання.

«Зрив контрактів з ПрАТ «Укргідроенерго» та ДП «НАЕК «Енергоатом» ставить під сумнів можливість продовжувати нормальну фінансово-господарську діяльність AT «Укренергомашини», - підкреслили на підприємстві.

Уже сьогодні підприємство не має можливості:

  • сплатити працівникам підприємства заробітну плату в сумі 30,0 млн. грн. з урахуванням боргів, що перейшли від AT «Завод «Електроважмаш»;
  • виконати податкові зобов’язання, що нараховуються на фонд оплати праці, в сумі майже 50,0 млн. грн.;
  • сплатити заборгованість за енергоносії, з урахуванням боргів, що перейшли від AT «Завод «Електроважмаш» в сумі понад 200,0 млн. грн.;
  • погасити заборгованість перед субпідрядникам, в рамках виконання замовлень для ПрАТ «Укргідроенерго» в сумі 79,0 млн. грн.;
  • сплатити ПДВ до державного бюджету в сумі 114,1 млн. грн. та податок на прибуток в сумі 87,0 млн. грн.

Таким чином, підприємство не в змозі поповнити бюджет держави на загальну суму 251,1 млн. грн.

«Ситуація, що склалася, може привести до банкрутства AT «Укренергомашини». Вона стала можливою у зв’язку з рішенням НБУ №261-рш/БТ від 02.06.2022 р., прийнятим за результатами інспекційної перевірки AT «Мегабанк», які, в свою чергу, були визнані протиправними та скасовані рішенням Харківського окружного адміністративного суду ще 22.02.2022 р.», - зазначили у дирекції.

Керівництво підприємства просить органи державної влади звернути увагу на цю ситуацію.

«Збереження сталої роботи AT «Укренергомашини» неможливе без втручання держави у процедуру виведення AT «Мегабанк» з ринку, розпочату на підставі незаконного рішення НБУ. Таким чином, на даний час склалася ситуація, за якої внаслідок помилкового та протиправного (що встановлено судом) рішення НБУ буде втрачене підприємство, що є стратегічно важливим для енергетичної безпеки та незалежності України. (…) Продовження діяльності роботи AT «Мегабанк» дозволить зберегти кошти на рахунках AT «Укренергомашини» та забезпечить його подальшу життєдіяльність як стратегічно важливого підприємства для держави», - сказано у тексті звернення.

Із окремим зверненням до органів державної влади виступив і основний акціонер «Мегабанку» Віктор Суботін. Він просить з метою захисту інтересів держави та АТ «Укренергомашини» продовжити дію тимчасової адміністрації у банку до 2 вересня та розглянути питання виведення АТ «Мегабанк» з ринку за участю держави у спосіб, визначений пунктом 5 частини 39 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», а саме викуп неплатоспроможного банку інвестором.

Як інвесторів він пропонує розглянути Міністерство фінінсів України, АТ «Укренергомашини» та компанію Royal Pay.

3 4 4 6

Нагадаємо, Нацбанк визнав неплатоспроможним харківський "Мегабанк" на початку червня. У банку діє тимачасова адміністрація.

На початку липня на прес-конференції представники керівництва банку повідомили, що є рішення суду, яке унеможливлює подальшу ліквідацію банку.