Відомий американський бізнесмен та філантроп Говард Баффет погодив фінансування будівництва нової фабрики-кухні у Лозовій Харківської області. Його фонд The Howard G. Buffett Foundation виділяє понад $12 млн доларів, повідомила перша леді України Олена Зеленська.

Фабрика-кухня – це окреме підприємство, де здійснюється приготування, шокове охолодження (за температури +3 °С) готових страв та доставка в охолодженому вигляді до навчальних закладів і закладів оздоровлення та відпочинку. Виробничі потужності дають змогу виготовляти до 10 тис. порцій їжі на день та забезпечувати якісним харчуванням 30–40 навчальних закладів. Водночас діти як у великому місті, так і в маленькому селі отримуватимуть здорові страви.

Очікується, що фабрику-кухню почнуть будувати навесні цього року й у майбутньому вона забезпечить готовими обідами заклади освіти Лозівської та Близнюківської громад, де навчається майже 14 тис. учнів. Доречі, саме у Лозівському та Красноградському районах Харківської області з наступного навчального року школярів хочуть повернути за парти.

Фабрику побудують у північній частині Лозової, в Авилівці, поруч зі зруйнованим ліцеєм №8. Вже звільнили майданчик під будівництво. Його загальна площа - 4 гектари.

За словами очільника Харківської ОВА Олега Синєгубова, планується, що вже через рік діти навчатимуться в безпечному освітньому середовищі й якісно харчуватимуться. Вже створено комунальне підприємство, яке централізує організаційні процеси. Йде робота над облаштуванням укриттів, ремонтом харчоблоків та навчанням кадрів, а також над забезпеченням транспорту для підвезення учнів.

Зеленська підкреслила, що крім здорового харчування, це важливий поштовх для громад, бо це робочі місця й економічне пожвавлення там, де воно потрібне.

Будівництво таких об'єктів - це продовження реформи шкільного харчування у 2020–2022 рр. Мета реформи - забезпечити дотримання високих стандартів якості їжі та привчити дітей з раннього віку до здорового харчування. 1 січня 2022 року у школах почали впроваджувати меню, розроблене шеф-кухарем Євгеном Клопотенком. 

Першу фабрику-кухню відкрили в м. Бучі Київської області у грудні 2023 року. Вона забезпечує готовими обідами учнів і дошкільнят 30 освітніх закладів.