Роганська громада втратила найбільшого платника податків - тютюнову фабрику "Філіп Морріс". Про це повідомила голова громади Марія Черненко в ефірі "Українського Радіо Харкова".

Рогань - селище, яке розташоване на південному сході від Харкова, за окружною дорогою.

26 лютого 2022 року в околицях селища Рогань з'явилися російські війська. Вони зайняли частину селища. На початку березня до селища підійшли ЗСУ. Понад місяць населений пункт фактично був сірою зоною, постійно піддавався обстрілам. До війни в селищі проживали понад 3 тис. осіб. Загалом у громаді - понад 16 тис.

Значна частина місцевих жителів і підприємців евакуювалися. 

Зокрема, фабрика "Філіп Морріс" переїхала до Львівської області. У 2022 і 2023 роках підприємство платило податки в громаді. За результатами 2022 року громада виконала 92% бюджету. 

"Зараз вони зареєстрували абсолютно нове підприємство і планують платити податки у Львівській області. У нас вони залишають своє підприємство, тобто якщо дозволить безпекова ситуація, то можна відновити роботу. Зараз, на жаль, ми маємо втрати 60% з їхніх надходжень", - повідомила Марія Черненко.

Усі інші підприємства на території громади зазнали руйнувань. Наразі повернулося лише 10% бізнесу.

Але чисельність населення громади поступово відновлюється: повернулися 80% людей. Також у селищі зараз проживають 3,5 тис. ВПО. З урахуванням переселенців зараз у громаді - 15,2 тис. осіб.

Ведеться відновлення селища. Значно пошкоджені будівлі консервують. Відновлюють об'єкти критичної інфраструктури. У громаді було пошкоджено дві котельні. Їх відновили. З міжнародними партнерами завершують відновлення водонапірних веж. 

Школи працюють онлайн. У планах - створення захисних споруд для шкіл. Є проєкт укриття на 400 учнів. Щойно знайдуть фінансування, розпочнеться будівництво.