Ізюму загрожує туберкульоз. Про це "Суспільному" розповіла директор Ізюмського центру первинної медико-санітарної допомоги Юлія Вродзінська.

За її словами, під час окупації люди сиділи у підвалах, погано харчувалися та пережили стрес. До того ж, тоді не робилися флюорографія, рентгенівські знімки та туберкулінодіагностика. А тепер багато хто скаржиться на інфекційні захворювання, часті й загострення хронічних хвороб.

Вродзинська зазначила, що на весь Ізюм залишився один рентген-апарат - у міській лікарні. У центрі первинної медико-санітарної допомоги обладнання знищено російськими обстрілами. Лікарі звернулися до благодійників, щоб допомогли купити препарати для діагностики туберкульозу у дітей: місту необхідно близько тисячі доз, щоб робити пробу Манту.

Туберкульоз передається повітряно-краплинним шляхом, коли хвора людина кашляє чи чхає. Зазвичай хвороба вражає легені, рідше - нирки чи спинний мозок. Заразною є лише легенева, відкрита форма туберкульозу. Без належного лікування ця хвороба може бути смертельною. Наразі в Україні смертність від туберкульозу становить близько 10%.

Єдиного способу захисту від туберкудезу немає. Офіційні поради стосуються гігієнічних заходів у приміщеннях, де збирається багато людей. Там має проводитися вологе прибирання та якісна вентиляція. Людям радять бути уважними до симптомів туберкульозу - тривалої трохи підвищеної температури (37◦С), кашлю та нічної пітливості. Також варто здати аналіз у разі тісного контакту із хворими.