У Харківській міськраді пояснили, чому на Салтівку не ходять трамваї.

Одна з причин - Салтівське трамвайне депо сильно постраждало від обстрілів, розповів в інтерв'ю "Суспільне Харків" директор Департаменту будівництва та дорожнього господарства міськради Дмитро Липовий.

За його словами, до війни в Салтівському трамвайному депо було 160 одиниць техніки. У 2022 році депо неодноразово опинялося під обстрілами і сильно постраждало. У результаті пошкоджено 125 одиниць техніки, з яких 30 - знищено повністю.

Крім трамваїв, постраждали й контактні мережі. Зокрема, повністю знищено контактну мережу на салтівській гілці - на ділянці від розбитої обстрілом підстанції "Лосєво" на ХТЗ до вулиці Героїв Праці. Через це, каже Липовий, неможливо запустити трамвай №26, який раніше курсував від розворотного кола на ХТЗ через Салтівку до Лісопарку.

До війни цим мікрорайоном курсував також трамвай №23: зараз він теж не ходить. У травні представники КП "Харківський метрополітен" заявляли, що через крадіжку контактних мереж у Харкові можуть скасувати деякі маршрути електротранспорту.

Дмитро Липовий розповів, що в планах - відновити рух трамваїв на вул. Весніна, де в травні 2022 року демонтували рейки. Наразі в мерії розглядають питання облаштування трамвайної гілки на паралельній вулиці Новій - з боку іподрому. Але для цього, каже Липовий, потрібна велика кількість залучених коштів і допомога фахівців.