Староста Руської Лозової Дергачівського району під час окупації виїхав до Німеччини, але тепер планує повернутися до України. Про це "Суспільному" розповів голова Дергачівської громади В'ячеслав Задоренко.

"Русько-Лозівський старостинський округ на сьогоднішній день залишається без старости. Він був під окупацією і потім виїхав до Європи, зателефонував, що перебуває в Німеччині. Планує повернутися до громади. Після проходження фільтрації СБУ, якщо не виявиться, що він був колаборантом, буде виконувати свою роботу", - наголосив Задоренко.

Старосту Руської Лозової не змогли знайти у селі одразу після його деокупації у травні. Крім того, обстрілами у селі зруйновано офіс старостату. За словами Задоренка, поки що функції старости села виконує представник Дергачівської міської ради. Поки що немає інформації про те, яким чином старості вдалося виїхати до Європи з окупованої території. Єдиним варіантом у такій ситуації був виїзд до Росії, а вже звідти – до країн ЄС. Так зробив у квітні мешканець Циркунів і здолав шлях 3700 кілометрів, щоб возз'єднатися з родиною. Циркуни опинилися в окупації майже від початку російського вторгнення. Один із місцевих мешканців вирішив виїхати із села до родини до Харкова. Проте замість 10 кілометрів, що відокремлюють Циркуни від Харкова, чоловікові довелося подолати понад три тисячі. Він їхав через РФ, Латвію та Польщу, а потім повернувся до дружини до Харкова.

А ось чиновник харківської міськради, який виїхав за кордон і який, за його словами, виїхав як багатодітний батько, все одно був звільнений з посади. Він відпочивав на елітному курорті Ніцци та викладав у соцмережі фотографії, що викликало великий резонанс у пабликах та соцмережах. Щоправда, урядовець запевняв, що заяву про звільнення написав за власним бажанням.