Армія РФ 4 серпня знову обстріляла Дергачівський район, а над селищем Слатине застосувала фосфорні снаряди. Про це повідомив голова Дергачівської громади В'ячеслав Задоренко.

За його словами, ворог обстрілював майже всі підконтрольні ЗСУ населені пункти Дергачівської громади із ствольної та реактивної артилерії.

"Над селищем Слатине окупанти знову застосували проти цивільного населення фосфорні снаряди, внаслідок чого згоріло щонайменше шість приватних будинків", – розповів В'ячеслав Задоренко.

Глава громади додав, що в зоні активних бойових дій ворог завдавав ударів з мінометів і танків по Цупівці, Прудянці, Дементіївці, Новому, Питомнику та Руській Лозовій. Даних щодо постраждалих у цих населених пунктах немає.

В'ячеслав Задоренко також зазначив, що на окупованих територіях Токарівського, Проходівського, Козачолопанського округів росіяни продовжують тероризувати та залякувати місцеве населення, проводячи дезінформаційну кампанію, спрямовану на дискредитацію української влади та ЗСУ.

Раніше, 5 липня, російські військовослужбовці випустили фосфорні снаряди на село Російська Лозова.

Довідка SQ. При вибуху фосфорний заряд характеризується густим їдким білим димом та яскравими іскрами. Запальний заряд у зброї з білим фосфором горить за дуже високої температури – 800-900 градусів, провокуючи потужні пожежі, які важко ліквідувати.

При попаданні фосфору на відкриті ділянки виникають важкі опіки. Після потрапляння фосфору всередину організму відбувається отруєння, що викликає смерть. Смертельна доза в людини становить 0,05 – 0,15 р.