У Харкові врятували колонію кажанів, які оселилися на балконі однієї з висоток. Про це повідомили в організації Ukrainian Bat Rehabilitation Center.

Господарі квартири протягом двох днів чули скрегіт і характерні звуки кажанів. З'ясувалося, що під час ремонту альпіністи замурували отвори на фасаді, через які кажани могли потрапити всередину.

Зсередини балкон був обшитий вагонкою, тому її довелося розібрати, щоб врятувати тварин.

Через кілька годин рятувальники знайшли трьох кажанів, які сиділи біля щілини, через яку надходило свіже повітря, але яка була занадто малою, щоб рукокрилі могли вилізти назовні.

Обстеживши мишей, фахівці визначили, що це маленька колонія лиликів двоколірних (Vespertilio murinus). Цей вид кажанів поширений в Центральній і Західній Європі, в Азії, його середовище проживання - гори, степи і лісові масиви. У Західній Європі вони зустрічаються і у великих містах. Ці кажани - рідкісний вид: вони під загрозою зникнення через зміну їхнього середовища проживання.

Врятованих рукокрилих напоїли водою та випустили на волю.

358041712-293116393081908-7099133873985215987-n

Що робити, якщо у квартиру залетів кажан:

  • Зберігайте спокій. Кажани зазвичай бояться людей і схильні уникати контакту. Різкі рухи можуть його налякати.
  • Відкрийте вікна або двері. Це може допомогти миші знайти шлях на свободу.
  • Вимкніть світло. Кажани найчастіше активні в темряві, тому вимкнення світла може допомогти йому орієнтуватися і знайти вихід.
  • Не використовуйте хімічні засоби. Більшість кажанів - корисні істоти.
  • Запечатайте можливі входи, через які кажан міг проникнути у квартиру, щоб запобігти його повторній появі.