Силовики встановили особу російського військового, який під час окупації частини Харківської області бив і катував мирних жителів. Про це повідомив речник облуправління СБУ Владислав Абдула.

Військовий - 36-річний Максим Янголенко з Воронезької області, старший прапорщик ЗС РФ, командир взводу 252-го гвардійського мотострілецького полку 90-ї гвардійської танкової дивізії (в/ч 91711). Під час окупації Ізюмського району 2022 року він брав участь у каральних акціях, а також влаштовував обшуки у місцевих жителів.

Так, на початку травня 2022 року військовий разом зі своїми підлеглими посеред ночі увірвався в будинок 48-річного ізюмчанина, вимагаючи зізнатися в нібито коригуванні вогню української армії або "здати" тих, хто це робить. Не отримавши бажаної інформації, російський прапорщик почав бити чоловіка прикладом автомата з такою силою, що на зброї пересмикнувся затвор.

Наступного дня прапорщик зі своїми підлеглими знову увірвався до будинку цього ізюмчанина і жорстоко його побив. Після цього російські військові обшукали будинок і розграбували його.

Слідчі СБУ заочно повідомили росіянину про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Фігурант переховується від правосуддя. Вирішується питання про оголошення його в розшук для притягнення до відповідальності.

bed55adb8ded78be8c1dd