Затримано вандала, який пошкодив сокирою кам'яних скіфських баб у центрі Харкова, повідомили в поліції.

2 листопада поліцейським надійшло повідомлення про те, що пошкоджено стародавні пам'ятники - скіфські баби - біля Історичного музею на площі Конституції. Біля пошкоджених пам'ятників лежало лезо сокири.

Для того, щоб знайти вандала, знадобилася доба. Порушником виявився 45-річний безробітний харків'янин.

Чоловік провину визнав повністю. Пояснив, що перебував у стані алкогольного сп'яніння, вирішив сокирою відчинити коробки, під якими пам'ятки історії сховали, аби вберегти від обстрілу. За словами харків'янина, він хотів, щоб "вони подихали, подивилися світ".

Відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст. 298 (умисне знищення або пошкодження майна) КК України. Підозрюваному загрожує один із видів покарання:

  • штраф до 85 тисяч гривень;
  • обмеження волі на строк до трьох років;
  • позбавлення волі на строк до трьох років.

Фігури скіфських баб зроблені з пісковика і датуються XI-XII століттям до нашої ери. Такі статуї символізували предків. Їх ставили на найвищих ділянках степу, могильних курганах. Баби були знайдені напередодні проведення в Харкові ХІІ Археологічного з'їзду 1902 року на території степових районів Харківщини. Є історичними та археологічними цінностями. Біля Історичного музею вони стоять із 2013 року. Фігури не реставрували, щоб зберегти їхню історичну цінність.

Директорка музею Ольга Сошникова заявила, що фігури скіфських баб планують прибрати з вулиці.