Близько 50% жителів прифронтових територій Харківської області, де оголошено примусову евакуацію, відмовляються виїжджати.

Через обстріли та бойові дії дітей із батьками або опікунами примусово евакуюють із 66 населених пунктів Куп'янського району.

Як повідомив керівник відділу евакуації координаційного гуманітарного центру Олег Іванов, сім'ї, які залишаються там із дітьми, - дуже проблемні: ці люди не розуміють, що дітям не місце в зоні бойових дій. Із цими сім'ями працюватимуть індивідуально, пише "Суспільне"

Олег Іванов розповів, що сьогодні найбільше людей за евакуаційними заявками вивозять із Борової, де активні обстріли. Люди, каже Іванов, виїжджають звідти десятками - як маломобільні, так і сім'ї з дітьми. Надходять також заявки на евакуацію з Куп'янська, Куп'янської та Кіндрашівської громад, із Золочівської та Дергачівської. У процесі евакуації - Вовчанська громада.

В ефірі національного телемарафону голова ХОВА Олег Синєгубов повідомив, що з трьох прифронтових громад Куп'янського району за останні дні евакуювали 109 дітей із батьками. Загалом небезпечні території покинули 78 родин; 27 сім'ям, які цього потребували, надали житло в Харкові. Наразі в 10 населених пунктах небезпечних районів Куп'янського району залишається 172 дитини.

Представники координаційного гуманітарного центру можуть вивезти охочих евакуюватися в будь-який день. Ресурсів для евакуації - більш ніж достатньо. Вимушених переселенців розселяють у гуртожитки. Також людям надають виплати від міжнародних організацій і продуктові набори, психологічну та медичну допомогу.

Для тих, хто бажає евакуюватися, відкрито цілодобову гарячу лінію Єдиного координаційного гуманітарного центру:

  • 0-800-33-92-91.

Кілька людей, яких раніше евакуювали, повернулися додому. Синєгубов зазначив, що сім'ям із дітьми, які вже виїхали з небезпечної зони, заборонили повертатися.