Харків'янин Мстислав Чернов, який знімав звірства росіян у Маріуполі, отримав міжнародну медіапремію Royal Television Society 2023. Про це повідомляється на сайті премії.

У двох номінаціях - "Освітлення міжнародних новин" та "Ексклюзив року" - було відзначено фільм "20 днів у Маріуполі", створений на основі відеоматеріалів Чернова, які він вивіз із оточеного російськими військовими міста. До цього фільм отримав приз глядацьких симпатій на фестивалі Sundance - найбільшому фестивалі незалежного кіно в США.

Фільм "20 днів у Маріуполі" став для Чернова режисерським дебютом. Він та його колега Євген Малолєтка прибули до Маріуполя 24 лютого 2022 року у складі команди Associated Press. Вони залишилися у місті, коли його покинули інші іноземні журналісти. Саме Чернов зняв розбомблений російськими військами пологовий будинок № 3. Чернову та Малолітці вдалося залишити місто лише 15 березня гуманітарним коридором.

Мстислав Чернов був номінований на Royal Television Society всьоме, а переміг утретє: у 2015 році його було визнано найкращим у категорії "Молодий талант року", і у 2016-му - у категорії "Оператор року".

Сам Чернов не міг бути присутнім на врученні премії - зараз він перебуває на Донбасі. Його промову зачитав віце-президент AP Дерл МакКрадден.

"Дев'ять років тому я стояв на цій сцені, отримуючи нагороду "Молодий талант року". Це був один із найщасливіших моментів мого життя, але я повинен зізнатися, що почував себе жахливо. У той час російські війська бомбили і намагалися захопити місто Дебальцеве в Україні.Я звинувачував себе, що не був там і не знімав цього.Сьогодні ті ж російські війська бомбять і намагаються захопити місто Бахмут, всього за 50 кілометрів від Дебальцевого.Дев'ять років минуло, дев'ять років боротьби і, здається, нічого не змінилося. завдяки роботі міжнародних та українських журналістів світ нарешті бачить правду та справжнє, страшне обличчя та масштаб російського вторгнення в Україну", - сказано в промові Чернова.

Мстислав Чернов - український відеожурналіст, фотограф, письменник, художник та кореспондент американської новинної агенції The Associated Press. Автор роману "Пори сновидінь". Міжнародну кар'єру журналіста розпочав під час протестів на площі Таксім у Стамбулі. Працював оператором під час конфліктів в Афганістані, Іраку, Сирії.

Журналістка Василиса Степаненко, яка раніше працювала в МГ "Об'єктив", також отримала нагороду в номінації "Молодий талант року".