На місці Харківського авіазаводу може з'явитись парк. Про це на прес-зустрічі за пропозиціями щодо внесення змін до Генплану Харкова повідомив мер Ігор Терехов.

За його словами, команда архітекторів зараз обговорює питання переформатування старих промислових підприємств: у майбутньому вони можуть стати культурними центрами, пам'ятниками, екологічно чистими підприємствами або підприємствами змішаного використання.

Наразі розглядається варіант реалізації цих проектів на території заводів "Серп і молот" й ХАЗ.

Харківський авіаційний завод - держпідприємство, яке спеціалізується на повному циклі робіт із серійного виробництва, доопрацювання та технічного обслуговування в процесі експлуатації випущених літаків. Протягом 2012 - 2019 років ХАЗ не мав державних замовлень. Останній літак підприємство випустило у 2014 році. Станом на 1 березня 2020 року сума боргу заводу перед працівниками становила понад 207 млн. грн.

За час війни ХАЗ пережив кілька російських авіаударів. Найбільші руйнування він отримав у березні минулого року: тоді поряд з адміністрацією підприємства впали три 600 кілограмові авіабомби. У заводських будинках вибиті всі вікна та двері, пробиті дахи.

Як виглядає завод після обстрілу, можна подивитися тут. Проте минулого літа тут прибрали територію та готувалися до зими: забили вікна та двері, відремонтували обладнання водонасосної станції та частково водогін, а на третині підстанцій відновили електропостачання.

Завод "Серп і молот" (до 1922 року - завод "Гельферіх-Саде") випускав дизельні двигуни для сільськогосподарської техніки - зернозбиральних, кормозбиральних та кукурудзозбиральних комбайнів, для тракторів та різної дорожньо-будівельної техніки. 2005 року Господарський суд визнав завод банкрутом. На його території планували збудувати сучасний житловий комплекс.