ДП "Харківський завод шампанських вин" визнано банкрутом. Відповідне рішення 26 вересня ухвалив Господарський суд Харківської області, повідомили у Верховному суді.

Харківський завод шампанських вин розташований на Іванівці в Харкові. Підприємство випускало "Советское шампанское" та інші бренди ігристих вин.

Провадження у справі про банкрутство заводу тривало понад 12 років. Його було відкрито ще у квітні 2011 року за заявою приватного підприємства, яке за цей час саме встигло збанкрутувати і було ліквідовано.

Фонд держмайна кілька років намагався домогтися закриття справи про банкрутство заводу на підставі закону про приватизацію, положення якого передбачають, що державні підприємства не можна банкрутувати до її завершення.

У квітні 2021 року регіональне відділення ФДМ у Харківській, Донецькій та Луганській областях ухвалило рішення про приватизацію єдиного майнового комплексу Харківського заводу шампанських вин, але його оскаржували в судах усіх трьох інстанцій.

Господарський суд Харківської області 11 вересня вирішив, що у нього немає підстав для закриття провадження про банкрутство підприємства, і 26 вересня визнав Харківський завод шампанських вин неплатоспроможним.