Кирило Кернес, син екс-мера Харкова Геннадія Кернеса, вимагає забрати прізвище батька з назви партії. Йдеться про партію "Блок Кернеса - Успішний Харків". Ця політична сила з'явилася у 2016 році спочатку під назвою “Унітарна Європейська Україна”. Але наприкінці 2019 року партію було перейменовано на “Блок Кернеса - Успішний Харків”.

Геннадій Кернес (1959-2020) був одним із відомих політиків регіонального рівня. Із 1998 року він був депутатом Харківської міськради. З 2010 по 2020 – мером: на мерських виборах він перемагав тричі поспіль. Два останні рази – з дуже великим відривом від опонентів.

У 2020 році партія "Блок Кернеса - Успішний Харків" набрала:

  • 37,98% на виборах до Харківської міськради;
  • 30,1% на виборах до Харківської облради.

Цього результату було досягнуто, зокрема, за рахунок високого особистого рейтингу Геннадія Кернеса: на виборах міського голови того ж року він набрав 61,2%.

У 2020-му Кернес помер, але партія продовжує носити його ім'я.

Прибрати ім'я із назви політсили вимагає Кирило Кернес. 40-річний син колишнього мера також пробував свої сили у регіональній політиці. 2020-го він став депутатом Харківської обласної ради та очолив фракцію Блоку Кернеса. Але 2022-го він залишив цю посаду та вийшов з фракції.

Кирило Кернес повідомив, що один із телеграм-каналів провів опитування на тему, чи може "Блок Кернеса" використати ім'я Кернеса. Із майже 28 тисяч учасників опитування понад 50% відповіли, що ні.

Кирило Кернес вважає, що керівний склад партії не має жодного відношення до його батька. Він звернувся до керівництва партії з офіційним листом, у якому заявив, що для використання імені Кернеса партії підстав немає. У Печерському районному суді Києва відкрито провадження за позовом Кирила Кернеса до політичної партії "Блок Кернеса - Успішний Харків" та державної організації "Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій".

Свої мотиви Кирило Кернес пояснює так:

"Навіщо мені це? Справа принципу. Партія "Блок Кернеса – Успішний Харків" виникла з ініціативи Геннадія Кернеса. З ним вона пройшла вибори та отримала відмінний результат. А коли лідера не стало, люди, яких він вважав командою, намагаються витравити його ім'я з пам'яті харків'ян. Невже вони вирішили, що можуть довіра та повага до Геннадія Кернеса просто привласнити на свою користь?”