Харків не прийматиме матчі Прем'єр-ліги. Таке рішення ухвалила Українська асоціація футболу (УАФ).

УАФ склала список стадіонів, на яких можна проводити матчі найвищого дивізіону першості України. Ігри "прем'єрки" не проводились у Харкові після початку війни. У новий список місто теж не потрапило. Це пояснюється тим, що Харків знаходиться неподалік зони бойових дій.

Харків у сезоні Прем'єр-ліги 2022-2023 представляють два клуби – “Металіст” та “Металіст-1925”. Обидві команди домашні поєдинки проводили на стадіоні "Металіст", який вміщує на 40 тисяч глядачів і вважається одним із найкращих у країні.

“Металіст-1925” – команда з короткою історією, вона була створена лише у 2016 році. Але за кілька сезонів клуб зумів пробитися із чемпіонату України серед аматорів до вищого дивізіону.

Торік клуб був 10-м. Цього сезону після першого кола "Металіст-1925" знаходиться на 7-му місці. Як домашній стадіон команда використала “Олімпійський” у Києві.

"Металіст" - також формально новий клуб, заснований у 2019-му під назвою "Метал". Зараз виступає з тією ж назвою, що й відома команда “Металіст”, що існувала до 2016-го, – неодноразовий призер чемпіонатів України з футболу та учасник єврокубків. Бізнесмен Олександр Ярославський, який став у 2021 році президентом клубу, виступав із заявами про відродження традицій тієї знаменитої команди. Минулого сезону "Металіст" став чемпіоном Першої ліги. У цьому виступає у “прем'єрці” і після половини першості перебуває на 11 місці. "Домашні" матчі команда грала в Ужгороді.

Також на своєму стадіоні не зможе грати команда "Дніпро-1" із Дніпра. З 2014 року не можуть на своїх стадіонах проводити ігри донецький “Шахтар” та луганська “Зоря”: Донецьк та Луганськ тимчасово окуповані РФ.

Сезон 2021-2022 років не був дограний до кінця через агресію РФ. Але восени 2022-го, незважаючи на збереження військового стану, стартувала нова першість. Команди завершили перше коло. Завтра, 3 березня, розпочнеться другий.

У 16-му турі "Металіст" зустрінеться з львівським "Рухом", а "Металіст-1925" зіграє з "Шахтарем". Ці поєдинки відбудуться у неділю, 5 березня.