Шанувальник СРСР із Харкова проведе 5 років у в'язниці. Про це повідомив спікер облуправління СБУ Владислав Абдула.

51-річний харків’янин намагався розхитати ситуацію в регіоні та всіляко демонстрував свою прихильність комуністичному режиму.

На сторінці у російській соціальній мережі "Однокласники" стрічка постів чоловіка складалася з забороненої радянської символіки, портретів Леніна і Сталіна, привітань з радянськими святами.

Харків’янин розміщував дописи, у яких вітав "С Днем советской армии и военно-морского флота", стверджував, що "красная армия всех сильней", а також запевняв: "Не расстанусь с комсомолом, буду вечно молодым".

Правоохоронці затримали порушника у вересні 2023 року. Прихильник комуністичного режиму свою вину визнав.

Чоловіка визнано винним за ч. ч. 1, 2 ст. 436-1 КК України (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

З 2014 року в Україні розпочалася тотальна декомунізація. У 2015-му було прийнято закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

За статтею 436-1 Кримінального кодексу України виготовлення, розповсюдження комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів може каратися позбавленням волі на строк до 10 років.