Голова благодійного фонду переправляв чоловіків за кордон, повідомили у прокуратурі.

З початку повномасштабного вторгнення чоловікам віком від 18 до 60 років, придатним за станом здоров'я до військової служби, заборонено залишати межі України. Виняток робиться, зокрема, для волонтерів, які за програмою “Шлях” доставляють вантажі для ЗСУ чи гуманітарну допомогу.

34-річний харків'янин, керівник одного із місцевих благодійних фондів, розробив дві схеми виїзду чоловіків призовного віку за кордон.

За однією схемою він безпідставно вносив чоловіків до інформаційної системи “Шлях” як волонтерів місцевого благодійного фонду. Така послуга коштувала 1,5 тис доларів США.

За другою схемою він надавав чоловікам фіктивні документи з місцевих ТЦК та СП: довідки військово-лікарської комісії та про відстрочку від призову на військову службу. Це вже коштувало майже 4,5 тисячі доларів США.

Підозрюваний особисто проводив інструктажі з клієнтами щодо проходження ними військово-лікарської комісії, давав поради та вказівки щодо перетину державного кордону України.

Підозрюваного затримано та взято під варту.

За ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) КК України йому загрожує від 7 до 9 років позбавлення волі.