Харків'яни, чиє житло за час війни постраждало від російських снарядів, мають намір позиватися до РФ і вже подають заявки про відшкодування збитків до Європейського суду з прав людини. Про це повідомляє "Суспільне".

Так, серед харків'ян, які через війну залишилися без житла, - мешканка Салтівки Оксана Семененко. Її квартиру було зруйновано 3 березня внаслідок влучення російських снарядів. Будинок Оксани не підлягає відновленню: під'їзд, у якому жила дівчина, буквально "склався" з п'ятого по перший поверх.

Щоб подати скаргу до Європейського суду з прав людини, Оксана надала як доказ фотографії, відео, як горів її будинок.

Ще одна постраждала харків'янка – Карина Москаленко. Будинок на вулиці Чернишевській, де вона жила, російські солдати розбомбили в ніч проти 7 березня. Квартира дівчини, розташована на 3 поверсі, постраждала найбільше: приміщення повністю вигоріло.

Для подання заявки до ЄСПЛ Каріна також зібрала пакет документів – копії заяв від ДСНС, СБУ, прокуратури. До заяви прикріпили фото ушкоджень, долучили документ про оцінку майна до війни, техпаспорт квартири, документи на право майнової власності. Загалом – 175 аркушів.


Увага! Читайте нас у телеграм-каналі Новини Status Quo
Там більше інформації!


Як повідомила координаторка правозахисного проекту "We are from Ukraine" Олександра Стешенка, яка займається підготовкою та поданням скарг українців, які постраждали від війни в ЄСПЛ, від мешканців Харківської області юристи вже отримали 26 заяв, з яких три справи вже направлено до суду. Усі вони стосуються руйнування житла.

Олександра Стешенко додала, що звертатися до ЄСПЛ можна не лише з приводу зруйнованого житла, а й через загибель члена сім'ї, примусову депортацію до РФ, примусове роз'єднання сім'ї, тортури, зґвалтування, насильницьке зникнення членів сім'ї, обмеження свободи пересування, біженство. відносини.

"Не треба мовчати. ​​Слід кричати на весь світ про те, що відбувається в Україні. Європейський суд не може повернути людину, але вона може забезпечити розгляд справи в міжнародному суді, визнання порушення, присудити компенсацію. Важливо змусити РФ заплатити за все кожному і кожному всіма можливими способами", - каже Олександра Стешенка.

Для того щоб отримати юридичну допомогу, постраждалі в результаті війни можуть заповнити заявку. Також до команди запрошують юристів, щоб встигати обробляти якнайбільше заявок.