Харківські комунальники використовують робота-телеінспектора. Сучасну техніку комунальному підприємству "Харківводоканал" подарувало посольство Швейцарії, повідомляє "Об'єктив".

Робот знаходить місця ушкоджень мереж. Він оснащений камерами високої роздільної здатності, оптоволоконним кабелем, рухомою частиною, обладнаний комп'ютером, який може побудувати спеціальну діаграму та надіслати звіт у будь-яку точку світу. Аналогів для підприємства не було.

Начальник лабораторії “Харківводоканалу” Микола Волошин розповів, що під час прориву підземної труби вода може витікати на поверхню не в місці пошкодження, а за десятки метрів від нього. Щоб визначити, де саме відбувається витік, потрібна спеціалізована техніка. Раніше приховані дефекти труб шукали тиждень-два. Новий прилад виявить за добу. Досліджується внутрішня поверхня трубопроводу, виявляються місця свищів чи розривів. Телеінспектор може досліджувати трубопроводи діаметром від 200 до 1500 мм.

Як використовують роботів у системі ЖКГ

Окрім обстеження водопровідних та каналізаційних мереж у різних містах світу роботи виконують й інші види робіт:

  • роботи широко застосовуються для автоматичного збирання відходів: вони можуть переміщатися вулицями та збирати сміття;
  • роботи-пилососи застосовуються для збирання громадських будівель;
  • роботи-садівники використовуються для стрижки газонів, обрізання чагарників поливу рослин;
  • роботи застосовуються для моніторингу навколишнього середовища та виявлення потенційних проблем: витоку газу, інших небезпечних речовин, перегріву електричних систем;
  • деякі роботи використовуються для забезпечення комунікації з жителями житлових комплексів: вони можуть відповідати на запитання, надавати інформацію про розклад обслуговування або події, а також приймати заявки на ремонт або усунення несправностей.