На Харківщині утилізацію відходів виведуть на новий рівень. Як повідомили у прес-службі обладміністрації, таке питання обговорили нардепи, голова екологічного комітету Верховної Ради України Олег Бондаренко та радник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Сергій Довгалюк.

Спільно із заступником начальника ХОВА Євгеном Івановим та заступником голови екологічного комітету Верховної Ради України та народним депутатом, головою підкомітету з охорони та раціонального використання надр України Павлом Якименком вони провели нараду з керівниками міських військових адміністрацій.

За словами Сергія Довгалюка, війна погіршила екологічну ситуацію в країні. І зараз потрібні інші моделі утилізації відходів, щоби її поліпшити.

Нардеп Якименко зазначив, що у запропонованій моделі йдеться про новітню кластерну систему утилізації відходів, яка принципово відрізняється від минулого досвіду в цьому питанні. Вона передбачає будівництво підприємств для сортування відходів та основного об'єкта з утилізації. Такі пілотні проекти вже реалізовано у Київській, Івано-Франківській та Закарпатській областях.

"Харківська область - одна з найбільш постраждалих регіонів України від російської агресії. Ми прагнемо всіляко сприяти покращенню екологічної ситуації в регіоні. У тому числі з переробкою відходів. Область має стати зразковим регіоном у цьому питанні", - розповів голова екологічного комітету Верховної Ради України Олег Бондаренко.

У розробці та створенні нової системи утилізації відходів готові допомагати міжнародні партнери. Завдяки залученню міжнародної підтримки та підтримки профільних Міністерств така система покращить екологічну ситуацію в нашому регіоні. Крім того, владі вдасться значно розвантажити ті полігони, які є сьогодні.

У Харкові та області задовго до повномасшабного вторгнення РФ вирішували питання зі сміттєвими полігонами. Наприклад, у 2017 році розпочалося будівництво сучасного комплексу у Дергачах. Кредит на роботи, це 44 млн. доларів, надав Світовий банк. Тоді полігон займав площу 13 га і працював з початку 90-х. Щодня туди звозили по 200-250 машин відходів, а у вихідні - удвічі менше. У березні 2020 року його планували закрити та розпочати рекультивацію - посадити рослини та добувати біогаз. Перероблену електроенергію використовуватимуть для освітлення та опалення комплексу та поставлятимуть до Дергачів.