Президент України Віктор Янукович та заступник голови Адміністрації президента Ганна Герман 27 листопада прийшли в наметове містечко протестуючих проти ухвалення Податкового кодексу підприємців і спілкуються з ними. Про це повідомив "SQ" прес-секретар Харківської міської організації профспілки підприємців Сергій Фісун, який зараз живе в київському наметовому містечку. За словами С.Фісуна, В.Янукович сказав підприємцям, що зараз він аналізує прийнятий Верховною Радою Податковий кодекс. Президент заявив, що цей кодекс "прийнятий бюрократією, яка не змінюється незважаючи на зміну влади". Також В.Янукович пообіцяв ще раз зустрітися з протестуючими у четвер, 2 грудня.

С.Фісун повідомив, що за словами представника оргкомітету протестного підприємницького руху Олександра Данилюка, переговори, які зараз ведуть між собою В.Янукович і прем'єр-міністр Микола Азаров, свідчать про те, що влада боїться акцій протесту підприємців і радикальних настроїв народу. За словами А.Данилюка, В.Януковичу не вигідна така  ситуація нестабільності.

За інформацією "РБК-Україна", наметове містечко відвідав також М. Азаров. Він запропонував два варіанти врегулювання конфлікту: перший - доопрацювання Податкового кодексу і його підписання президентом, другий - вето президента на ухвалений Податковий кодекс і подальше доопрацювання цього документа.

Підприємці не погодилися з такими пропозиціями, вимагаючи накласти вето на прийнятий Податковий кодекс і почати розроблення нового документу з "чистого аркуша". Також, за словами мітингуючих, необхідно включити в групу розробників нового Податкового кодексу представників малого та середнього бізнесу.

За інформацією УНІАН, на зустрічі з підприємцями в наметовому містечку В. Янукович заявив, що ймовірність ветування Податкового кодексу велика. "Імовірність прийняття вето - велика. Але остаточно вирішити це питання ми зможемо після того, як разом з вами розглянемо Податковий кодекс", - зазначив президент.

За словами В. Януковича, йому зрозуміла позиція підприємців, які виступають проти Податкового кодексу. Президент зазначив, що його експерти найближчими днями проаналізують прийнятий Верховною Радою кодекс, і до понеділка буде проміжний результат розгляду документа. У зв'язку з цим В. Янукович запропонував, щоб в понеділок, 29 листопада, представники підприємців, а також фахівці Кабінету міністрів, зокрема, автори Податкового кодексу, разом з фахівцями Адміністрації президента сіли за стіл переговорів з метою доопрацювання кодексу. Ця спільна робота над кодексом повинна бути завершена у четвер, 2 грудня, і на цей день запланована зустріч президента з підприємцями.

В. Янукович підкреслив, що виступає проти того, щоб Податковим кодексом посилювати адміністративний тиск податкової адміністрації на бізнес. "Категорично проти! Якщо там буде якесь посилення, ми його будемо прибирати. Якщо необхідно буде накласти вето - воно буде накладено", - зазначив президент.

Звертаючись до М. Азарова, В. Янукович підкреслив, що саме уряд підготував і ініціював таку редакцію Податкового кодексу, яка викликала резонанс і протести. "Азаров, працюйте! Ось вам громадськість - проводьте громадські обговорення, працюйте!" - заявив В. Янукович. На це зауваження прем'єр відповів: "Все, що потрібно змінити, ми змінимо".

В. Янукович запевнив підприємців, що буде відстоювати у Верховній Раді прийняття Податкового кодексу в редакції, яка буде опрацьована з урахуванням вимог підприємців і позиції президента.

Довідка "SQ". 18 листопада Верховна Рада прийняла Податковий кодекс. З 16 листопада у Києві та інших містах країни проходять акції протесту підприємців проти прийняття цього кодексу. Підприємці вимагають від В. Януковича ветувати документ.