"В Україні - дефіцит кваліфікованих кадрів на управлінські посади", - заявив 27 січня голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін під час наради, яку провів у Харкові з представниками семи регіонів України міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Анатолій Близнюк. За словами М.Добкіна, сьогодні система дозволяє прийти на високу посаду людині, яка професійно взагалі до неї не готова.

"У великих містах питання з кадрами стоїть ще не так гостро, але якщо говорити про вибори селищного чи сільського голови, то іноді приходять такі люди, які навіть не розуміють, куди вони потрапили. Враховуючи дефіцит кадрів у країні, ми зобов'язані основні державні інвестиції вкладати в людський ресурс: фінансувати навчання та підготовку фахівців", - підкреслив губернатор.

Також М.Добкін зазначив, що для залучення в органи державної влади кваліфікованих фахівців необхідно створити низку умов, у тому числі і фінансових. "Коли обговорювалася адміністративна реформа, то надійшла така пропозиція: половину коштів, зекономлених у результаті оптимізації обласних і районних адміністрацій, спрямовувати до держбюджету, а половину - на збільшення зарплат держслужбовцям. Але я вважаю, що необхідно всі зекономлені кошти направляти на підвищення зарплат. Оскільки ті ж фахівці районних адміністрацій до останнього підвищення мінімальної зарплати отримували трохи більше тисячі гривень. Ну який хороший спеціаліст захоче йти працювати держслужбовцем на такі гроші? Тому ми зобов'язані зробити так, щоб держслужбовці отримували трохи більше середньої зарплати по регіону. Інакше висококваліфіковані управлінці підуть працювати до інших структур", - пояснив губернатор.

Довідка "SQ". 27 січня в Харкові відбулася нарада міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолія Близнюка з представниками семи областей України. На зустрічі обговорили взаємодію міністерства та місцевих органів влади в реалізації політики регіонального розвитку, впровадження механізму об'єднання територіальних громад, удосконалення системи підготовки та підвищення кваліфікації посадових осіб органів місцевого самоврядування в контексті реформи місцевого самоврядування.

В ході наради А.Близнюк повідомив, що найближчим часом очікується другий етап адміністративної реформи. "В Україні велика кількість малочисельних місцевих територіальних громад, які не можуть ефективно працювати. Місцеве самоврядування повинно бути ефективним, чого не може бути в селах чисельністю менше 500 осіб. А таких сіл у багатьох областях до 86%. Для того, щоб зміцнити систему місцевого самоврядування, зараз розглядається законопроект про об'єднання місцевих громад. Цей законопроект знаходиться у Верховній Раді", - зазначив міністр.