Исчезнувшего харьковского журналиста В. Климентьева пытаются идентифицировать по ДНК среди неопознанных тел по всей Украине (дополнено)Зниклого головного редактора харківської газети "Новий стиль" Василя Климентьєва намагаються ідентифікувати за ДНК серед невпізнаних тіл, знайдених у всіх областях України. Про це 25 листопада повідомив у Харкові заступник міністра внутрішніх справ Василь Фарінник.

"Є напрямок в роботі слідства, за яким ми перевіряємо всю інформацію про знайдені невпізнані тіла і про зниклих без вісті. З часу зникнення В.Климентьєва в Харківській області виявлено 46 невпізнаних тіл чоловічої статі, з них особистості 35 уже встановлені, 11 - перевіряються. Також перевіряємо тіла, знайдені в усіх областях України, а таких зараз налічується 44. Це легко зараз перевіряється, оскільки у нас є ДНК В.Климентьєва, і для перевірки просто потрібен час", - зазначив В.Фарінник.

Як повідомив начальник Головного управління нагляду за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності Генпрокуратури Віталій Білоус, у слідства залишаються чотири основні версії зникнення журналіста, основна з них - його професійна діяльність. За його словами, жодна з версій поки не отримала переконливих доказів. Також В.Білоус повідомив, що за останній час обсяг зібраних у цій справі матеріалів виріс майже вдвічі: зібрано 32 томи слідчо-оперативних дій, усього за час розслідування допитано 337 свідків, призначено 77 судово-медичних експертиз (по 51 отримано висновки), проведено 25 оглядів місць подій, 28 обшуків, отримано 54 дозволів суду на зняття інформації з каналів зв'язку.

"Але ми не формально виконуємо роботу, а дійсно хочемо в найкоротші терміни розкрити злочин, якщо він є, а я думаю, він є. Ми не просто накопичуємо матеріали у справі, а реально відпрацьовуємо великий обсяг інформації. Але чим більше відповідей ми на наші питання отримуємо, тим більше нових питань виникає. Ми не бачимо сприяння слідству з боку фігурантів наших версій - вони ведуть себе так, що їх не можна виключити з кола підозрюваних. Прізвищ я не скажу, але це не фігуранти зі статей В.Климентьєва. Чи живий він? Кримінальну справу порушено за фактом убивства. І якщо сказати, що він живий, то всі версії, крім інсценування, треба відкинути. Тому нічого поки що не можемо сказати", - зазначив В.Фарінник.

Довідка "SQ". Родичі В.Климентьєва (1943 р.н.) 12 серпня звернулися до Дзержинського райвідділу міліції Харкова із заявою про те, що він пішов з дому і не повернувся. Міліція 15 серпня порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст.115 Кримінального кодексу (умисне вбивство). Мобільний телефон і ключі В.Климентьєва були знайдені 17 серпня в гумовому човні на Печенізькому водосховищі (сел. Старий Салтів, Вовчанський р-н).

В.Климентьєв займався журналістськими розслідуваннями, пов'язаними з розкриттям фактів корупції. За словами співробітника газети "Новий стиль" Юрія Хомайка, в останні три роки основними фігурантами розслідувань газети були представники харківських силових структур С.Денисюк, В.Плетньов і С.Хачатрян.