"Процедуру банкрутства фізосіб-підприємців потрібно удосконалити", - заявив "SQ" суддя Харківського господарського суду Андрій Швидкін. За його словами, удосконалити потрібно також закон про банкрутство та судову практику: зараз постанови про банкрутство скасовують у Вищому господарському суді (ВГС), при цьому пояснюючи скасування надуманими приводами.

Як зазначив А.Швидкін, як приклад скасування постанови про банкрутство можна навести такий випадок. Приватному підприємцю був пред'явлений вексель, який був опротестований. "Був зроблений виконавчий напис, а також внесений запис про відсутність відповідача за юридичною адресою. Тобто всі формальні ознаки для визнання фізособи банкрутом були. Була відкрита ліквідаційна процедура, але банк подав апеляцію, а потім - касацію. ВГС скасував постанову з таким мотивуванням: у матеріалах справи відсутній оригінал векселя", - зазначив А.Швидкін.

За його словами, на рік суддя господарського суду розглядає 12-13 тис.дел. У 90% справ оригіналів документів ніколи не було. "Досить завіреної копії, досить розглянути документи на судовому засіданні. Виходить, що 90% постанов повинно бути скасовано на підставі того, що в матеріалах немає оригіналів документів. Окрім того, оригінал знаходиться там, де проводиться виконавче провадження, - у виконавчій службі. Дати оцінку рішенню ВГС дуже складно", - зазначив суддя.

А.Швидкін заявив, що схожа ситуація була в країні, коли по суду не відшкодовувався ПДВ. Тоді судам дана була команда виносити певні рішення з повернення ПДВ. "Але навіщо тоді закон? Давайте керуватися революційною доцільністю і вигодою держави... І тоді закони не потрібні. Але де будуть тоді іноземні інвестори? Напевно, не у нас", - зазначив А.Швидкін.