Студенти аграрних ВНЗ Харкова готові жити і працювати в "Селі майбутнього". Такі дані проведеного соціологічного опитування, повідомив сайт Харківської облдержадміністрацію (ХОДА) з посиланням на заступника голови ХОДА Юрія Сапронова.

За словами віце-губернатора, регіональний пілотний проект "Село майбутнього" передбачає будівництво комфортного житла для молоді, створення необхідної соціальної інфраструктури, забезпечення робочих місць з досить високою заробітною платою. Фінансуватися він буде з декількох джерел: державного й обласного бюджетів (молодіжне будівництво), за рахунок приватних інвестицій та банківських кредитів (виробничий комплекс та інфраструктура).

Ю.Сапронов відзначив, що проектні роботи вже перебувають на завершальній стадії і розпочаті переговори з майбутніми інвесторами. "Йдеться не про будівництво "в чистому полі": за базові перспективні місця будівництва в районах беруться існуючі села. Вартість окремих проектів за замкненим циклом виробництва свинини, молока та великої рогатої худоби разом із соціальною інфраструктурою складе 14,8 млн. дол., у тому числі капітальні вкладення - 10,8 млн. дол., будівництво житла та об'єктів соцкультпобуту - 2 млн. дол., оборотні кошти - 2 млн. дол. Окупність проекту - до чотирьох років", - підкреслив віце-губернатор.

Довідка "SQ". Проект "Село майбутнього" включений до проекту стратегії соціально-економічного (сталого) розвитку Харківської області до 2020 р. Будівництво села займе близько двох років, вартість проекту - близько 150 млн.дол.
За словами Ю.Сапронова, планується, що цей проект отримає ранг національного. Також влада проситиме президента України Віктора Януковича взяти проект під свій патронат.

Для будівництва села оберуть майданчик в одному з районів області. Буде побудоване котеджне селище (100 - 130 котеджів). Біля кожного котеджу буде маленька ферма - для свинарства, вівчарства або розведення корів.